Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kvikk Årre
 
 

 
2006-02-13

Text: KvikkÅrreNytts redaktion

Härkar och squaredans

En något egendomlig kombination kan man tycka. Men om du fortsätter att läsa så ska du finna att kopplingen finns. Fast avsikten med den här artikeln är egentligen att peka på vad barn – eller barnbarn – tycker om att göra när de i mor- och farföräldrars sällskap reser upp till Årrenjarka för att umgås under de speciella förhållanden som där råder.

 

Barnen (7 till 14 år) deltog i en barnbarnsvecka i Årrenjarka i juni år 2000. Och vad den kullen ansåg gäller fuller väl de som nu går och väntar på att få följa med sina kära "gamlingar" på spännande lekar och äventyr i en annorlunda miljö. Så här tyckte de.

 

På frågan om de var nöjda med veckan svarade alla JA och tillfogade omdömen som "jättenöjd, mycket, ja absolut, det har varit jättekul!".

 

Kan något bli bättre? löd nästa fråga. NEJ, NEJ, var den allmänna åsikten. Men några ville ha övernattning i tält på Sjnjerak. Andra tyckte nog att det var lite svårt att passa alla tider och önskade fler chanser till att "göra vad man vill". Vandringar även för mindre barn stod på önskelistan.

 

Frågeställaren ville veta vad man ville ha mer av . Mer tid för härkar och ridning hörde dit liksom mer squaredans, mer slöjd, mer spel (kubb, brännboll, fotboll) och gärna mer vandringar. Dessutom ville man se mer av midnattssolen – då är ju en övernattning på Sjnjerak idealisk! (red. anm.).

 

Övriga önskemål? Några exempel: klättring i berg med lina, baddag, fotbollsmål (och fler bollar), åka helikopter, överlevnadstest med att hitta mat själv, lekar tillsammans med vuxna och – förstås – en barnbarns vecka varje år!

 

Så långt när det gäller barnbarnen. Men vad tyckte de vuxna då?

 

Jo, väl disponerade vandringar och jättetrevliga händelser. En trevlig och lättsam barngrupp med bra åldersfördelning. Lyckat att äta frukost hemma och att ha gemensam middag. Kul att umgås i stugorna, i bastun eller vid diskbänken. Skönt att inte behöva bry sig om vilken veckodag det var, livet blir mycket enklare då. Nyttigt att gå igenom vilka "faror" som lurade (kärr och gropar inom området). Bra att göra olika saker, även att vara hemma på området där barnen kunde gå på egna vandringar.

 

Se där några exempel på hur två generationer trots ett gap på 50 år eller mer finner varandra i en bokstavligt talat naturlig miljö.

 

Välkomna i gänget!
 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2006-03-05 Oarrenjárgga

Äldre artikel: 2006-02-13 Sverige, samerna och folkrätten



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?