Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kvikk Årre
 
 

 
2007-10-07

Text: Nils-Ivar Lindström

Försökskanin

Det talas så mycket om björn, älg, ren, örn, ripa och andra lappländska djur som håller till i vår fjällvärld. Ja, t o m Årrenjarka kan vara aktuellt i dessa sammanhang även om dessa våra fyrbenta respektive bevingade djurarter inte alltför ofta ger sig tillkänna där. Men nu kan vi inkludera en tvåbent kanin i förteckningen. Fast bara på försök.

Den sista augusti klev jag på nattbussen Stockholm-Luleå vid avfärden på Cityterminalen med avsikten att utsätta mig för ett obekvämt alternativt till tåg-, bil- eller flygtransport. Vi var väl ett 30-tal kani…resenärer som förberedde oss att möta en gryende septembermorgon halvliggande i en rullande buss. Nåja, så värst många försökskaniner var det kanske inte, men en vet jag med säkerhet. Jag hade förberett mig med en bok, en uppblåsbar nackkudde, en banan och en påse godis att trösta mig med.

I den tilltagande skymningen iakttog vi hur landskapet ”höjde sig” vartefter konturerna blev alltmer norrländska till karaktären. När det var dags för solnedgång blev vi verkligen rikligen belönade. Den blå horisonten tonade steg för steg över violett till rosa och djupnade i rött tills det fjärran skogsdunklet ”stod i brand”. Emellanåt passerades en och annan skogstjärn likt skedblad rågat med silver.

Precis när vi hunnit över gränsen till Hälsingland fick vi en väl tilltagen rast på Tönnebro värdshus. För min del utnyttjad till en fika och en bensträckare, medan andra inmundigade en enkel måltid. Ett toalettbesök undanröjde nattliga krav av den sorten. Värdshuset kan rekommenderas, inte bara för servicen och förtäringen utan även för praktfulla hälsingemålningar på väggarna. Bedömningen är min egen, konststilen har annars tydliga drag av dalarnas kurbitsmålningar.

Men dagen har sitt slut även på dessa i aktuell mobil miljö tilltagande breddgrader – vi rörde oss ju i riktning norra polcirkeln även om slutmålet för bussens färd, Haparanda, bara ”nuddar” den. Så jag läste och snaskade allt medan nattmörkret tätnade och ögonlocken blev allt tyngre. I likhet med andra medpassagerare tog jag slutligen fram min lilla uppblåsbara Barba…bärbara nackkudde och strax kunde jag göra det bekvämt för mig.

Bekvämt? Nja, en buss är en buss, en väg är en väg, en fåtölj är en fåtölj, och en gammal man är en gammal man. Fast ung eller gammal, man eller kvinna, förmågan till sömn under rådande förhållanden är högst individuell. Jag har alltid kunnat hävda, att när jag lägger mitt huvud till ro så är det en fråga om 5-10 minuter innan jag slocknar. Så icke denna gång. Det blev en natt med många fysiska ställningstaganden och mentala prövningar. En kvinna snett framför mig vägrade in i det längsta att släcka sin lampa. Det påverkade definitivt inte mitt insomnande i avslappnande mening.

Någonstans i ett suddigt halvslumrande tillstånd kunde jag ana att bussen gjorde något kortare uppehåll, för övrigt var min resa genom natten närmast att likna vid färden in i ett astronomiskt svart hål utan att någonsin nå ända fram. En färd genom evigheten kantad av många diffust oförklarliga fenomen som försatte min hjärna i ett hopp- och ändlöst brydsamt tillstånd. Det var ”kört” i mer än en bemärkelse.

Men, så kom då ljuset i tunneln i form av en tilltagande dager. Vanan att morna sig saknade dock natt-turliga förutsättningar medan däremot förmågan att gäspa hade högsäsong under någon timmes tid. Bananen gav tillvaron ett falskt skimmer av tillfredsställelse och en blick på omgivande medresenärer styrkte känslan av gemenskap, åtminstone av glåmigheten att döma. I detta omornade tillstånd missade jag sannolikt många inslag av typiskt norrländskt och allmänt sevärda minnesbilder.

Vid slutmålet för min resa, Scandic hotell utanför Luleå väntade i alla fall ett positivt inslag. Där kunde man inhandla te och smörgås, sjunka ner i en mjuk fåtölj och känna hur livsandarna, så långt möjligt var, åter öppnade världar som under nattens dvala domnat bort till hummandet från bussens motor. Resten av dagen blev ganska seg och påföljande natt intog jag sängläge något tidigare än vanligt och somnade snabbare än vanligt. Tilläggas kan att hemresan, efter bara några timmars bussresa till Luleå, skedde med SAS. Helt odramatiskt och med ungefär en timmes flygfärd genom ett mörker utan tillstymmelse till brinnande skogar och silverblänkande skogstjärnar.

Du undrar kanhända om jag är beredd att utsätta kropp och själ för samma påfrestning igen. Den billiga bussbiljetten ska ju vägas mot en mera dyrköpt erfarenhet. Jo, kanske ändå – åtminstone om jag får uppleva samma solnedgång igen. Skönheten har också ett pris.

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2007-10-29 Så går det till

Äldre artikel: 2007-10-07 Följ med på två krävande heldagsvandringar



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?