Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kvikk Årre
 
 

 
2006-01-29

Text: KvikkÅrreNytts redaktion

Samiska aktualiteter

Samernas nationaldag den 6 februari firas i år på Skansen i Novilla som ligger vid Skansen-entrén. Man tjuvstartar kl. 16 med en fotoutställning. Själva firandet tar sin början kl. 17.30 och avslutas kl. 20.30. Under dessa tre timmar hinner man med jojk, musik och föredrag. Evenemanget inramas av en miniutställning som omfattar foto, konst och slöjd med samisk förankring. Dessutom säljer man mat av samisk karaktär. Bland de många medverkande märks demokratiminister Jens Orback, sametingets ordförande Sylvia Simma, v ordf. i Stockholms sameförening Victoria Harnesk och Kanadas ambassadör i Sverige Lorenz Friedlaender. Jon-Henrik Fjellgren svarar för musiken och Brita-Stina Sjaggo för jojk. Även Åsa Simma uppträder och Johannes Marainen talar om samisk identitet. Cortina Lange representerar stiftelsen Skansen. Programmet avslutas med den samiska nationalsången.

 

Den konstintresserade bör gå på Nationalmuseum och titta på ett verk av Monica L. Edmondsson från Tärnaby som museet har förvärvat. Vill du ta del av mer samisk konst så finns den på Nordiska museet, där 40 tecknade bilder från Nils Nilsson Skums arkiv finns till beskådande fram till oktober 2006.

 

Nu går det bra att lyssna på SR Sápmi (även på svenska) dygnet runt i webradion.

 

En prenumeration på tidningen Samefolket kostar 420 kr/år. Skriv till Samefolket, Box 86, 933 22 Arvidsjaur.

 

Stockholms sameförening växer – från 340 medlemmar 2004 till 431 2005.

Redan den 1 februari kl. 13-17 hålls ett seminarium med titeln Sverige, samerna och folkrätten. Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg, Alexandre Sicilianos (FN), Ann Christin Nyqvist och Anita Klum hör till deltagarna. Seminariet hålls i Sparbankssalen Ája, Ájtte i Jokkmokk.

Någon ny kontorslokal har föreningen ännu inte fått tag på och kontraktet på den nuvarande löper bara till den 31 mars. Fastighetsborgarrådet Roger Mogert uppvaktas den 2 februari i ärendet.

Årsmöte blir det som vanligt i Sabbatsbergs klockhus den 19 mars kl. 14. Sameföreningen hoppas på många engagerade deltagare.

 

Sameslöjd finns till beskådande i Moderna museet 18/2-7/5. Det är Astrid och Sune Enokssons son Per som har täljt, sticklat och putsat.

 

Den 18 februari är allas vår Laila Spik i farten i stadsbiblioteket i Enköping. Hon ska tala om Den samiska vandringsrösten. Det handlar om hur jägarfolken bosatte sig i Norrbottens älvmynningar för ca 10.000 år sedan och samernas livsvillkor. Men också om samklangen med natur, djur och växter, schamanen, renen, jojken, slöjden och annat av betydelse för vår ursprungsbefolkning och dess kultur.

 

På Etnografiska museet uppmärksammas samisk poesi – Viidat – den 1 mars. En antologi med Rose-Marie Huuva, Simon Marainen, Thomas Marainen och Inghilda Tapio. En tvåspråkig bok; nordsamiska och svenska.

 

Samisk kyrkhelg firas i Gustav Vasa kyrka den 26 mars.

 

I Umeå blir det Ubmejen Bievieh den 4-12 mars. Mångfald och internationellt samarbete avhandlas med seminarier, konsert med Wimme Saari och renkappkörning. Ubmejen Bieviehs hederspris utdelas.

 

Fram till den 17 april handlar det om Röster i Norden på Nordiska museet. En utställning och en bok med bl a författaren Synnøve Persen från Norge (samiska).

 

2003 bildades föreningen Samer i Syd, en ideell förening som nu har 36 medlemmar. Enligt den samiska röstlängden finns det ca 100 samer i Södra Sverige. Man har startat ett samarbete med Skånes djurpark i Höör för att åstadkomma ett levande sameviste där. Man erbjuder språkkurser, koltsömnad, hornslöjd, bandvävning och matlagning. Medlemsbladet utkommer 4 ggr/år. Man måste inte vara same för att bli medlem i föreningen. Kenneth Dådring heter ordföranden.

 

Om detta och mycket annat kan du läsa mer via Samisk informationsportal.
 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2006-02-13 Sverige, samerna och folkrätten

Äldre artikel: 2006-01-22 Äntligen!



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?