Hon är chefredaktör för den samiska ungdomstidningen Sáminuorat och 30 år gammal. Hon är säker på att det finns en framtid för samisk kultur. Men först måste det bli slut på alla inre stridigheter. Skogssamer, fjällsamer, sydsamer och nordsamer, renägare eller ej, måste tillmätas samma rättsgrund och status. Som det nu är, har staten orsakat splittring genom att bara ge renskötande samer t ex rätten att jaga och fiska gratis, anser Anneli, som själv är renägare.
Vid sametinget i maj röstade cirka 5.000 samer, och majoriteten röstade på jakt- och fiskesamerna som leds av Håkan Jonsson. Sametinget bildades 1993 som folkvalt organ och statlig myndighet (remissinstans) med möjlighet att föra en dialog med jordbruksdepartementet. Men någon maktfaktor har det inte blivit. Anneli Kråik anser att männen måste ge mer plats åt kvinnorna som i sin tur måste öka sitt politiska engagemang. Att hon själv inte är politisk aktiv beror på att hon vill vara fristående i sin skrivargärning. Hon drar sig inte för att ifrågasätta mycket av vad som sker i det samiska samhället och politiken. Samiskt tabubelagda ämnen som alkohol, självmord och kvinnomisshandel hör till det hon tar tag i för att skapa debatt och förändring.
Tidningen, Sáminuorat, fick 1999 det svenska Publishingpriset. Anneli bor i Björkvattsdalen, två mil utanför Tärnaby. I den samiska internatskola hon påbörjade sina studier var de flesta lärarna svenskar. Därför bedrevs undervisningen inte alltid på hemspråket, vilket innebar att hon inte kan prata samiska obehindrat, och sydsamiskan, hennes modersmål, är idag starkt hotat.
Sin journalistiska gärning kombinerar hon med renskötsel och samisk turism i familjeföretaget. Det känns inte bra att svenska turistföretag exploaterar vår kultur och tjänar pengar på oss – underförstått att samerna själva bäst vet vad det handlar om. I södra Sverige tror många att samerna fortfarande bor i kåtor, och i norra Sverige tror man att samerna vill leva på bidrag och driver ut renarna på rälsen för att få ersättning. Så gör ingen renägare, säger Anneli. I samisk kultur är respekten stor för allt levande, stämpeln att samerna är rovdjurshatare saknar all grund. Men när rovdjuret orsakar otillbörlig skada bör renägarna själva få bestämma om det ska skjutas.
Källa: Svenska Dagbladet, maj 2005 |
Nyare artikel: 2005-08-22 Lyssna till ditt inre
Äldre artikel: 2005-08-22 Unga samer protesterar