Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kvikk Årre
 
 

 
2005-02-23

Text: Maria Nordlund
Inledning: KvikkÅrreNytts redaktion

Jokkmokks marknad 400 år


Ett evenemang av den här digniteten kunde ju inte förbigås av vår hemsida. Problemet var att vi inte hade någon "korrespondent" på plats. Efter lite funderande tog jag kontakt med vår trogna annonsör SN Resor för att höra om de hade tid och lust att hjälpa till. Lusten var det inget fel på, men tid var det knappt om eftersom de var väldigt engagerade som bokningscentral för logi (privatboende och masslogilokaler) samt evenemangsbiljetter.

Den av flickorna på resebyrån som "offrade" sig för våra läsare blev Maria Nordlund och här förmedlar hon vad som hände denna minnesvärda vecka, var det hände och hur det förlöpte. Eftersom hon var hårt engagerad i arbetet på resebyrån fick hon förlita sig på vad andra hade att säga om evenemangen. På så sätt får man också en objektiv syn på det hela. Att hon dessutom med bravur lyckats fånga jubileumsmarknadens faser är också meningsfullt.

 

I vår tidning KvikkÅrreNytt kan du också läsa Marias referat. Där, och på hemsidan, får du sedermera lite fler detaljer om och kring Jokkmokk samt marknadsarrangemangen.

Här följer Marias referat från Jokkmokks marknad 7-13 februari 2005.

 

Red.


Eftersom marknaden firade 400 år i år hände en del speciella saker. Den har också varit förlängd till en hel vecka.

 

Den historiska marknaden startade på måndag och höll på i tre dagar. Historiska marknaden skulle spegla hur det kan ha sett ut för 400 år sedan. Från pulkor, kälkar och bodar såldes knivblad, päls, vadmal, träskidor, fisk, kött m m. Amatörskådespelare, lajv(live)grupper och övriga "frivilliga" gick omkring spelade olika roller som birkarlar osv. Vissa tider under dagen kunde man bl a se den kände berättaren Ove "Sibirien" Andersson som fogde.

 

Ett värdshus med tidstypisk mat fanns, som höll öppet både under marknadsdagarna och på kvällarna. Där serverades bl a torrköttvälling och på kvällarna spelades visor m m på traditionella instrument.

 

Förutom den vanliga kommersen kunde man bl a höra sameskolans elever berätta om björnjakt, Torbjörn Arnold talade om traditionellt botande och Udtjá sameby visade gamla eldar under dagen.

Jojk av Johan Märak, Lars Guttorm Blind och Evert Allan Pavval hördes också på hembygdområdet.

Sedan fanns också en punkt på programmet som hette "Mer eller mindre sanna historier".

 

På onsdagen var det så dags för invigning. Marknaden invigdes av kung Carl XVI Gustaf under pompa och ståt på en helt fantastiskt vacker snöarena vid sjön Talvatis. Invigningstalet hölls av sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer. Sameminister Ann-Christin Nyqvist representerade regeringen. Övriga talare var bl a Vattenfalls vd Lars G Josefsson och kommunfullmäktiges ordförande Bertil Fors. Det talades mycket om möten bland människor från olika kulturer och länder och det är ju just vad Jokkmokks marknad är och har varit under 400 år.

Presenter byttes och t ex fick drottning Silvia smycket Sverigelänken, gjord av Jokkmokksföretaget Polcirkelsten Jokkmokks Stencenter.

När programmet på snöarenan var färdigt gick bussar till Isladan för invigningskonsert. Det var ett specialskrivet stycke som framfördes av Norrbottens kammarorkester och slagverksorkestern Kroumata.

 

Torsdag var så den "riktiga" marknaden igång med ca 500 marknadsstånd längs Storgatan och Åsgatan.

De som var ute under torsdagen sa att det såg ut som en "normal" marknad under lördagen. Dvs MYCKET FOLK.

 

Vanliga marknaden var förlängd en dag och höll på torsdag – söndag. Förutom själva marknadsplatsen har utbudet av kulturevenemang och hantverksutställningar varit enorm. Jag talade med en kulturreporter på någon tidning (vilken har jag glömt) som sa att han hade aldrig varit med om en plats som hade så mycket olika arrangemang och så stor bredd. Man kunde t ex först gå på en klassisk flöjtkonsert och sedan gå 200 meter till en rockkonsert.

 

Populära arrangemang var bl a marknadskonserten (i år med Roger Pontare, Vimme Saari, Ale Möller med världsmusiken, Maret Sofia Jannok och Sandra Dahlberg), Låtar och skrönor (Hans Anderson, Mikael Niemi, Mikael Segerström m fl) och jubileumsmiddagen på Ájtte. Dessa är alla återkommande arrangemang. Bland de nya märktes samisk kultur och trivselkväll med de renskötande familjerna Kuoljok, Spik och Åstot samt filmen Davvin, som har visats på Cosmonova i Stockholm.

 

Sameslöjdstiftelsen ordnade världens största utställning med sameslöjd. Över 2000 föremål fanns på plats i utställningshallen på Ájtte. Sameslöjdstiftelsen ordnade även en helt fantastisk modevisning på snöarenan.

 

Facit blev 75 500 personer och här på SN Resor har vi fått höra mycket berömmande ord om alla inblandade. När man talar med människor så är alla nöjda. Knallar, Jokkmokksföretagare, uthyrare osv. Allt från toaletter till parkeringar har fungerat helt perfekt. Vädret var också på vår sida och temperaturen gick aldrig under -10 grader. Det har alltså varit Marknad i Jokkmokk och så fantastiskt som det bara kan vara när det är marknad i Jokkmokk.

 


 
 
 

Nyare artikel: 2005-04-11 Möte med motivationer

Äldre artikel: 2005-01-31 1605-2005



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?