Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kvikk Årre
 
 

 
2004-09-02

Text: Birgit Forssberg

Årrenjarka 16-23 augusti 2004

Friskvård är ett begrepp med många tillämpningar. Målet är däremot entydigt – en sund själ i en sund kropp. Vad som här nedan beskrivs är ett, som det erfarenhetsmässigt visat sig, pålitligt tillvägagångssätt. Trots i detta fall vädrets negativa inverkan.

Målgrupperna var under ovanstående period två till antalet. I den ena ingick 16 personer, i den andra 6 personer. Grupperna hade var sina program men med möjlighet att individuellt välja att "byta grupp" från en dag till en annan. Den sociala delen, kvällsaktiviteterna i Saggatgården, var mestadels gemensamma.

 

Den första dagen började i sol och en informationsrunda på området. Kvällen kom med mycket regn vilket förstärkte behovet av att samlas i gårdens myshörna.

Påföljande dag var solig. 6-gruppen vandrade först till Björnviken och hann med att spela boule på eftermiddagen. Den stora s k Lidingögruppen ägnade sig åt att bestiga Sjnjerak. På kvällen infann sig Carina Tjäder (reikimaster) och Annika Äkerlund från Vuxenskolan och ledde en diskussion kring Reiki.

Torsdagen omfattade en numera traditionell naturvandring med biologen Mats Karström. Allhanda växter, inklusive svampar, examinerades. Svamparna (i huvudsak kremlor) stektes, stuvades och förtärdes vid vindskyddet invid Saggat. Vännerna från Lidingö flög ToR Aktse med helikopter. Disigt väder och enstaka regnskurar förtog en del av dagens behag för båda grupperna. På kvällen berättade Margit von Malmborg om sin tid som läkare i Afrika.

Regnets ihärdiga trummande under natten till fredagen avlästes på morgonen till 18 mm. Någon ljusning kunde då inte skönjas, och den planerade Kvikkjokk/deltaturen inställdes. Men när regnet så småningom avtog blev det regnkläder på och gemensam vandring upp på Årrevare – några gick med paraply! Två av deltagarna i den mindre gruppen, födda och uppvuxna i Gällivare-trakten, berättade på eftermiddagen om "Kvinnokraft i Norrbotten". Grupperna höll ihop även på kvällen och fick lyssna till dels nuläget för skogarna i norr, dels tre teorier om samernas invandring till Sverige.

Regnandet fortsatte på lördagen. Ett planerat besök i Tjappisåive ersattes mot eftermiddagen av den tidigare inställda Kvikkjokk/deltaturen. På kvällen hölls anföranden om jojkning (med inspelade exempel), om malmfyndigheter i Saggat-området samt om gruvdrift förr och nu. Dessa och andra föredrag av medlemmar ur Lidingö-gruppen blev till mycket intressanta inslag på kvällarna.

Eftersom regnet inte ville ge med sig heller på söndagen fick medlemmarna avstå från vandringen upp på Predikstolen. Vädergudarna medgav viss kompensation i form av några timmar med vackert väder på lördagskvällen innan fader Pluvius åter kom dragande med sina regnsjok.

Trotsande vätan gav sig några iväg upp till 1:a vindskyddet på söndagen. Elsa och Al Jonsson kom senare till Saggatgården, och Al visade sina obeskrivligt sköna diabilder från Sarek.

Lidingöborna gav sig iväg tidigt på måndagen för att bekanta sig med Jokkmokk. Av oss övriga gav sig några ut i blåbärsskogen i en klarnande dag.

Trots allt regnande (som värst 70 mm på två dygn) kunde nästan hela programmet genomföras. Alla kände sig stimulerade och vederbörligen friskvårdade.

För att återknyta till Lidingögruppens intressanta föredragsserie återges här talarna och titlarna:

Gunnel och Curt Dietmann: Samisk jojk – exempel på sång och musik vid olika sinnesstämningar.

Sven August Hultin: "Nyttans älv" med beskrivning av elkraftutbyggnaden i lilla och stora Luleälvarna.

Stina Hultin: Nationalparker och naturreservat i övre Norrland.

Olle Jonsson; Projektering och utnyttjande av malmfyndigheter.

Bengt Leine: Utnyttjande av Sveriges skogliga resurser.

Mauritz Österborg: Samernas invandring.

Kanske vågar vi hoppas på att några av föreläsarna skickar in sina manuskript till KvikkÅrreNytt för att så småningom på ett eller annat sätt bibringas vår läsekrets. Detsamma gäller "Kvinnokraft i Norrbotten" liksom annat av intresse som medlemmar och andra bidrager med.

 


 
 
 

Nyare artikel: 2004-09-10 Samisk religion

Äldre artikel: 2004-08-18 Mitt livs första vecka i Årrenjarka



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?