Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2015-11-29

  Text: Anna Nord
  Foto: Hjalmar Granath

  Tillsammans för klimatet

  Vi är slutligen framme vid det stora klimattoppmötet i Paris, det möte som är ett av de mest avgörande för hela mänsklighetens överlevnad och fortsatta existens på vår älskade planet. Med anledning av detta, har söndagen den 29 november, dagen innan klimattoppmötet tar sin början, sedan länge varit utlyst som en global manifestationsdag för klimatet. Evenemang på mer än 2300 platser världen över hade registrerats hos det internationella nätverket Avaaz (www.avaaz.org). I Nyköping hölls denna dag en manifestation som inleddes med ett fackeltåg från Teaterparken till Stora torget där tal följde.

   

  Bilden visar Stora torget i Nyköping. I bakgrunden syns en lång rad marknadsknallar. I förgrunden syns Omställningsrörelsens informationsmaterial i form av skylt, plakatkollage och gatupratare. En förbipasserande familj sneglar på gatuprataren.

  Gatuprataren på Stora torget lockade fler att delta i manifestationen.

   

  Bilden visar torget igen. I bakgrunden syns stadshuset. En hästskjuts passerar stadshuset och bakom hästskjutsen syns täten på ett fackeltåg.

  Fackeltåget eskorterades av en hästskjuts. I vagnen satt tre slagverkare och trummade på sina djembetrummor. Deras häftiga rytmer bidrog på ett mycket suggestivt och effektfullt sätt till manifestationen. Bakom vagnen gick ca 60 personer på två led med facklor och plakat.

   

  Bilden visar samma vy. Framför stadshuset står fackeltågets folk i en ring med blickarna mot något mittemot stadshuset.

  När vi kom fram till Stora torget ställde vi oss i en ring som lystes upp av facklorna i våra händer. Jan Bergman från nätverket Omställning Nyköping presenterade följande talare:

   

  Bilden visar en liten scen med en talare.

  Hans Forsberg, ordförande i Nyköpings FN-förening

   

  Bilden visar samma scen, med en annan talare.

  Karl-Axel Reimer, ordförande i Naturskyddsföreningen Södermanlands län

   

  Bilden visar samma scen igen, med den sista talaren.

  Malin Hagerström (MP), kommunalråd i Nyköpings kommun

   


   
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Ful design — vem bryr sig?