Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2014-05-05

Text och foto: Hjalmar Granath

Uppföljning dieten

I februari gjorde jag ett tillägg om min livsstil som broiler. Då såg jag bara positivt på att behöva hålla vikten uppe under de fem övriga dagarna i 5:2-dieten.


Framåt våren blev det dock problem. Först yttrade sig problemet i form av minskad sömn natten efter varje fastedag (med sömnighet dagen efter). Senare minskade sömnen även övriga nätter, vilket medförde orkeslöshet. En läkare i bekantskapskretsen gjorde bedömningen att min kropp var stressad av pendlandet mellan fastande och gödning. För sömnens (och orkens) skull har jag därför valt att avsluta dieten efter att ha tillämpat den i ett helt år.


Mina preferenser är dock fortfarande att äta mager och mindre söt mat. Även vanan att dricka vatten (eller osötat te) mellan måltiderna håller i sig. Och resten av den nya livsstilen är oförändrad. Alkoholen är alltjämt minimerad (både för egen del och i umgänget) och jag eftersträvar vegetariskt (nästan helt vegetariskt hemma men flexibelt borta). Jag cyklar som vanligt året runt inom hemorten och fortsätter med regelbunden morgongymnastik (eller simning).


Sammanfattningsvis var min ambition att fortsätta med dieten resten av livet, åtminstone om metoden inte ledde till fler negativa konsekvenser. Problemet med sömnen blev för stort. Jag prioriterar god sömn före försöket att undvika sjukdomar som kommer med åldern. Tack vare livsstilen håller jag vikten och troligtvis lever jag numera så pass hälsosamt att jag undviker många sjukdomar även utan dietens hjälp. 
 
 

Nyare artikel: 2015-11-29 Befrielse

Äldre artikel: 2014-04-06 Ambitiöst recept 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?