Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2014-04-06

Receptet antecknat av Veronica Thulin, övrig text och foto av Hjalmar Granath
Kakan bakades denna gång av Anna Nord

Ambitiöst recept

Min syster Veronica bjöd på en mjuk kaka baserad på ett recept som hon hade läst i ICA Buffé (äran går dock till Kjersti Casteryd). Ambitionen med receptet är att gluten-, laktosintoleranta och mjölkproteinare ska kunna äta denna kaka. Ingredienser som skulle undvikas var alltså smör, mjöl och mjölk. Jag beskrev delar av receptet för Anna som genast ville prova, så jag bad Veronica att få hela receptet. Veronica hade sin vana trogen gjort lite ändringar i receptet andra gången hon gjorde kakan och skrev därför ner sin senaste variant. Vi valde som Veronica att göra kakan utan glasyr.


  • 200 gr kokt, kall potatis
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 frp kokta kikärtor, 190 gr (jag tog 2 dl kikärtsmjöl, kakan blev fastare)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 2 dl rå-/rörsocker
  • 1/2 mask vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • Finrivet skal av en lime (jag tog citronskal!)
  • 1 msk färskpressad lime (jag tog citronsaft och all saft)

Skala och finriv potatisen.

Häll av och skölj kikärtorna.

Mixa kikärtor och olja till ett mos.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker till ett pös.

Blanda mandelmjöl (ev kikärtsmjölet) och bakpulver i en annan bunke.

Blanda ner potatis, kikärtor, lime (citron) i äggvispet.

Tillsätt mandel(-kikärts)blandningen.

Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med olja.

Grädda ca 30 min (jag tog längre tid) i 175 gradig ugn.

Låt kakan svalna i formen.


Färdig!



 
 
 

Nyare artikel: 2014-05-05 Uppföljning dieten

Äldre artikel: 2013-11-11 Intresserad



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?