Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2006-07-11

Text och foto: Per Hjalmarsson

SM för IF-båtar

Vanligtvis handlar seglingsartiklar på denna webbplats om team knoX, men för omväxlings skull handlar denna rapport om IF-SM som har hamnat i skymundan av Skärgårdskryssar-SM (bevakat av SN).

 
 

28 deltagare från hela Sverige gjorde upp om SM-titeln. Med IF-SM på "hemmaplan" utanför Arkösund var det två besättningar i NQBK som hade bestämt sig för att ställa upp, SWE-3355 Gunder Thunberg och SWE-1352 Jonas Karlsson. Från närliggande OXSS deltog SWE-1861 Hans Martinsson och SWE-2349 Fredrik Yngwe.

 

SM seglas på en kryss-läns-bana med 8 race där den som får lägst poäng vinner (placeringssiffra totalt med sitt sämsta race struket). Webbplatsens och tillika NQBK:s utsända bevittnade två race. Dels tune-up på onsdagen (ett race utom tävlan där besättningarna får chans att prova på banan), dels näst sista seglingen på förmiddagen i lördags.
 

Tune-up onsdag 5 juli

 
 
Tune-up kördes i lättvind och det märktes på starten att det fanns lite ringrost där de flesta var sena och bara några få båtar var uppe vid linjen när skottet gick.
 
Både SWE-1352 och SWE-3355 kom dock i väg bra och var uppe vid första rundningen bland de 10 främsta.
 
Där blev det trångt mellan NQBK-båtarna vilket gjorde att SWE-3355 fick gå nedanför märket och runda om.
 
Länsrundning på gång för SWE-1352 som slutade sjua vilket lovade gott inför veckan.
 

SM-race 7 (av 8) lördag 8 juli

 
Efter 6 seglade race var det SWE-3355 som lyckats bäst av NQBK-båtarna med en 7:e plats totalt så här långt.
 
Det märktes att det seglats och tävlats ett par dagar, starten var mycket tätare med alla båtar uppe vid linjen (se artikelns första bild).
 
För SWE-1352 blev det tyvärr en DNF (bruten segling) eftersom avlastaren till storfallet gick av vid första slaget efter start. Inga ledsna miner för det, utan snabbt in till Arkösund där ny avlastare monterades så att besättningen kunde delta i det sista racet på eftermiddagen, för övrigt det race som SWE-1352 placerade sig bäst i.
 
SWE-3355 jagade på för att förbättra, behålla och försvara sin placering, här på väg upp mot första rundning.
 
SWE-1861 Hans Martinsson OXSS, SWE-3355 Gunder Thunberg NQBK och SWE-2349 Fredrik Yngwe OXSS har rundat och satt spinnare nedan.
 
 
SWE-3355 på väg att ta ner spinnaren inför länsrundningen. Eftersom vinden var något friskare under lördagen blev det snabbare och till viss del tätare situationer.
 
I täten var det mycket kämpa och "häng-ut". Stilstudie nedan på de ledande båtarna. SWE-1861 i mitten av bilden med nr 22 i fören.
 
 
Slutresultat för våra hemmaseglare blev 10:e plats för SWE-3355 Gunder Thunberg, vilket är starkt i ett "taggat" SM-fält, och...
 
...SWE-1352 Jonas Karlsson placerade sig på 18:e plats, inte illa för en SM-debutant.
 

SWE-1861 Hans Martinsson gjorde ett lysande SM och blev 3:a. SWE-2349 Fredrik Yngwe blev 14:e båt, dvs precis i mitten av de 28 startande vilket är bra.

 

Vinnaren heter SWE-1639 Staffan Eklund från USS och tvåan SWE-1404 Martin Fridh från KSSS (Martin känns igen i Express-kretsar med sin "Skånegåsen" och framskjutna placeringar i Express-SM samt Stockholmscupen). Se även den totala resultatlistan.
 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2006-10-15 Ett ideellt fotouppdrag

Äldre artikel: 2006-03-26 Skidorientering 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?