Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2005-10-27

Text och foto: Pekka Piiroinen

En föreläsning på Träffen

I kväll var det tre föreläsare på Träffen som pratade om olika funktionshinder. Men även drogerna hade en stor betydelse i en av föreläsarnas liv. Krystian Kawalec hade "självmedicinerat" amfetamin i 30 år innan han hittade tillbaka till ett värdigt liv.
 
Över hundra personer hade kommit för att lyssna.
 
Det var en mycket intresserad publik som också ställde en hel del frågor till föreläsarna.
 
Först ut var Andreas Jansson 19 år.
 
Han pratade om ADHD och Tourette syndrom och visade på goda talanger i att spela gitarr. Han fick diagnosen när han var 11 år och fick också adekvat hjälp. Det har gått bra för Andreas och hans "story" var en riktig solskenshistoria.
 
Krystian Kawalec hade en hel del livserfarenhet att komma med.
 
Krystian berättade om ett liv med ett långårigt drogmissbruk och långa fängelsevistelser bakom sig. Han fick sin diagnos (DAMP) sent i livet (efter 40 års åldern) och efter det vände hans liv. Det var då han fick förklaringen till vad som "felade" honom. Sedan började han att åtgärda det och han behövde aldrig mer hamna bakom lås och bom. Han har även tagit körkort som 50 åring och bor numera i sin barndoms ort (min också) i Viskafors, strax söder om Borås.
 
Stefan Widerlöv avslutade med att berätta om Asperger syndrom.
 

Även Stefan hade fått sin diagnos sent i livet (33 år). Men det var en befrielse att få veta vad det kallades som var annorlunda hos honom än de som var "normala". Eller som Stefan så fyndigt kallar det, NTV, normala tills vidare.

I det hela en trevlig afton med mycket intressanta livsöden och bra stämning i publiken. Ser fram mot fler föreläsningar av denna kaliber i framtiden.

 


 
 
 

Nyare artikel: 2005-11-29 Slakthusgig

Äldre artikel: 2005-07-30 Backstage 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?