Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2004-12-30

Text och foto: Pekka Piiroinen

Inför nya året

Nytt år, nya löften och nya möjligheter.
 

   Ett alternativ gott som något till champagnen. Då har man också råd med minst två flaskor!

 
Nyårsafton är ett av de tillfällen då det är fest och dryckenskapen står i centrum. Polisen har fullt upp med alla slagsmål och annat stök. Brandkår och sjukvård är hårt belastade p.g.a alla alkoholpåverkade personer som skadar sig eller att bränder mm uppstår. Jag beundrar dessa samhällets stöttepelare som alltid finns där när andra är lediga. De finns där tillhands när berusade personer gör livet surt för sig själv och andra.
 

   Här är det många som varit i mellandagarna för att bunkra inför nyårsafton. Köerna har varit långa utan att det varit någon mellandagsrea.

 
Tänk om alla "hjälpare" inte fanns där utan vi lät halvsprängda händer/armar och bränder få vara utan omhändertagande. Låta våldet och dess effekter härja fritt. Jag hörde en polis som sa att om inte alkoholen fanns skulle våld och misshandel vara av så begränsad art att det räckte med en polis för att jobba med
dess effekter, i hela landet. Vålds och misshandelsbrott är idag den brottslighet som är den vanligaste och tar oerhört mycket av resurserna.
 

   Mycket kallt eller regnigt/dåligt väder brukar vara något som hjälparbetarna önskar till nyår.

 
Var fjärde sjuksäng är idag upptagen av alkoholrelaterade åkommor. Nästan hälften av alla som kommer till akuten är alkohol eller drogpåverkade. Våld/misshandel i hemmen är nästan helt och hållet alkoholrelaterat. I toppen av statistiken ligger två enskilda dagar under året, nämligen midsommarafton och nyårsafton.

 

   Hoppet om en nykter nyårsafton lever.

 
Jag tror inte att vi människor kan minska vår konsumtion genom att dra ner på drickandet och dricka några glas/burkar mindre varje gång. Jag tror att det enda sättet att få ner konsumtionen är att vi alla tar en vit vecka/helg eller månad. Oavsett om man konsumerar väldigt lite eller lite mer, så bestämmer man sig för att inte dricka alls vid vissa tillfällen. En helg, en vecka eller under en hel månad. Kanske ett nyårslöfte lika bra som något. T.ex kan man bestämma sig för att vara nykter vid en av storhelgerna, antingen nyår eller midsommar. Redan nu kan man se till att nyårsafton blir en fest utan baksmälla.

Tänk om många skulle vara helt nyktra denna gång och se om det blev någon skillnad. Jag tror att om alla människor i Sverige skulle vara nyktra denna afton skulle hjälparna vara sysslolösa. De kanske rent av kunde vara lediga, istället finns det nu tusentals av dom som jobbar och lika många finns i beredskap. Det för att inte allt skall spåra ur på årets sista timmar så att vi kan börja det nya året med så små blessyrer som möjligt. Tack alla ni som finns där som ett "skydd" när många är i nöd/kris/onyktra/skadade. Jag tänker bidra med att inte dricka starkare drycker än Pommac på nyårsafton.

Hur gör du ?

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2005-01-03 Nyårslöfte

Äldre artikel: 2004-12-27 Julen är över 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?