Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2004-12-27

Text och foto: Pekka Piiroinen

Julen är över

Nu när krutröken lagt sig efter julafton kan det ju vara bra att återgå till mer normala förhållanden. Eller finns det något sådant? För nu är det mellandagsrea och snart nyårsafton med raketer, fyrverkerier och champagne. Men för att återgå till det normala är det möjligt? Mellandagsrean började redan före jul i vissa affärer. Det tycker jag är tjuvstart och snart är det slut på mellandagsrean som företeelse, tror jag. Asien skakar i grunden, bokstavligt talat och jättevågor sveper in över land. Det kanske var jordklotets protest mot vårt sätt att leva i överflöd och bara tänka på konsumtion.
 

   Så här kan det se ut på vägarna och det är ju vackert.

 

Man kanske skulle använda mellandagarna till att motionera. Kanske rent av ut på en joggingtur på 3 eller 6 km. Skulle ju behövas efter allt för mycket intag och bara lite output. Problemet med att komma ut på en joggingtur är att få på sig skorna. För har man bara kommit ut och iväg så är det inte så jobbigt. Det är förhandlingen, med sig själv, före som är problemet. För kallt, regnigt, blåsigt, varmt, halt, har inte tid osv. För de perfekta förhållandena för en joggingtur är 15 C och mulet. Det inträffar ungefär 5-6 dagar om året och just då är man ju upptagen. Så för att komma igång så behöver man ta sig över lättjans tröskel. Även om belöningen är bättre kondition och en behagligare "tjänstevikt", så är inte alltid det morot nog.

   Snön ställer ju till problem i trafiken och för oss som vill motionera.

 
Att hitta ursäkter till att inte motionera är kanske naturligt vid den här årstiden. Då vi är lediga, kopplar av och bara njuter av alla överflödiga kalorier. Klart vi skall unna oss detta ibland, vi kan ju inte leva som asketer jämt?
 

   Almanackan är TOM så jag kan ju inte skylla på att jag inte har tid denna vecka.

 
Men ändå så säger jag, "Jag springer imorgon".

   Tänk om det blir riktigt kallt också, brrr!

 
Det var någon som påminde mig att snön gav stora möjligheter till motion. Åka skidor både utför och på längden, pulka eller annan uteaktivitet. Sedan kan man ju besöka ett badhus och simma några längder.

 

   Granen är fortfarande tänd och nu när snön har kommit efter jul är det väl lika bra att njuta av julstämningen ett tag till. Det blir ju så vackert med månljus och den vita snön på kvällar och nätter.

 
Att sitta vid datorn är en av våra moderna beteenden som också bidrar till att vi motionerar mindre. Jag har nog suttit vid tangenterna alltför mycket den senaste tiden. Hade jag varit ute och sprungit den tiden hade det nog blivit en bra lång sträcka. Jag skulle nog behöva en spark i arslet ibland så att jag gjorde det rätta mot andra och mot mig själv. Vi får se när jag kommer igång med motionen, jag får återkomma om det i nästa kåseri. Om jag då har fått mig en spark eller om jag knytit på mig joggingskorna frivilligt står skrivet i stjärnorna.


 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2004-12-30 Inför nya året

Äldre artikel: 2004-12-21 100% support 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?