Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2004-12-21

Text och foto: Pekka Piiroinen

100% support

Att vara "reporter" åt NH:s hemsida och följa juniorernas 39 seriematcher har varit ett "jobb" som jag vill reflektera över lite innan serierna startar igen efter nyår. Att lyckas följa höstens alla matcher kräver en hel del planering och envishet. Att tre serier krockar ibland och matcherna går samtidigt, kanske hemma och borta, har hänt några gånger. Det har vi (jag och Hjalmar) löst genom att någon av oss åkt på bortamatchen och den andra stannat hemma och bevakat den matchen. Några gånger har Hjalmar åkt med i spelarbussen på bortamatcherna och på det sättet också följt lagets uppladdning mm. Själv har jag åkt egen bil för att vara borta så kort tid som möjligt. Men de bästa referaten är de när vi varit närvarande båda två. Då kan man dela upp sig så att en skriver och en fotograferar. Samtidigt som det då finns utrymme till mer intervjuer och annat runt omkring matchen.
 

   Hjalmar är den som fotograferat de flesta matchbilderna. Personligen tycker jag att just matchbilderna klart har höjt kvaliteten på referaten.

 

Med kvalitet menar jag att referaten håller mycket hög klass. För att vara för juniorer ligger vi klart i topp i Sverige på regionsnivå i alla fall. Det är inte bara vi i Nyköping som läser dessa referat utan även andra lags spelare/tränare och föräldrar. Jag hoppas att detta också kan inspirera andra att kanske börja uppmärksamma juniorerna mer.

   Själv har jag mest skrivit referat och intervjuat spelare och tränare.

 
Det djupa engagemanget har gjort att det inte känts så tungt att åka på en bortamatch kl.20:00 en vardagkväll eller söndag för den delen. Det är ju så att juniorerna får speltider som "blir över" och då är det ibland "mardrömstider" vi pratar om. En orsak till att det varit lätt att åka på bortamatcherna är juniorernas goda resultat. Av 39 matcher har vi vunnit 19, 6 oavgjorda och bara 12 förluster. Det är alltid lättare / roligare att följa lag i framgång.
 

   Jag har också "lurat" med en annan god vän på många bortamatcher.

 
De som oftast finns i publiken är spelarnas föräldrar eller anhöriga. De lägger ner oerhört mycket tid och energi på sina barns intresse/hobby. Många av föräldrarna tar också på sig fler uppgifter, som lagledare, tränare, materialare, säljer lotter mm. Utan deras medverkan skulle en förening självdö ganska snabbt.

   Att följa lagen på nära håll ger också inblickar i de små detaljerna som ibland avgör en match. Här en skada som behöver kylas.

 
Det är massor av avgörande detaljer som inte har funnits med i referaten för att då inte avslöja allt för t.ex motståndarna. För de kanske läser detta inför nästa match osv. Men för det mesta har vi försökt beskriva det som hänt ute på isen i första hand. Många gånger har det kanske inte varit helt objektivt utan ofta med "hemmaögon" sett. Detta kanske vore något att ändra på inför framtiden!
 

   Tränare och coacher har varit mycket hjälpsamma med att informera oss om det mesta kring laguppställningar taktik mm.

 
Vi har också en djupare filosofi som driver oss att fortsätta och därför gör vi även lite mer än bara skriver referat. Vi har ordnat med "intro" för juniorerna när vi har varit tillräckligt många supportrar på plats. Detta är ett led i att "uppfostra" våra juniorer till en verklighet som skall bli så lik A-lagets som möjligt. För det är vår ambition att öka antalet lokala förmågor i A-laget.
 

   Det är ingen tvekan om att vi har blivit omtyckta i omklädningsrummen bland spelarna.

 
För att ytterligare understryka professionaliteten har vi även en "riddarliga" där vi delar ut tre, två resp en riddare för de tre spelare som vi tycker har gjort matchens bästa prestationer. Vi sköter även poängliga för alla J-lag där varje mål och assist registreras. Själv uppdaterar jag tabellerna direkt efter matcherna och jag vill påstå att vi oftast har den "färskaste" tabellen på våran sida.
 

   Vid sidan om har vi passat på att skriva om annan hockey i Nyköping.

 
För mig är det viktigt att knyta ihop hockeysäcken. Det innebär att jag tror att det är viktigt att vi ser hockeyn inom Nyköpingsregionen som en enhet. För att lyckas att få ett A-lag i toppen av serierna behöver vi vara mer rädda om våra egna talanger. Vi skall satsa ännu mer på juniorerna och hitta bra samarbetsformer med andra klubbar i vår närhet.
 

   Jag följer också upp de spelare som lämnar oss.

 
Jag tycker det är synd att våra talanger väljer att fortsätta sin karriär på annat håll. För mig är det lite ledsamt då jag har följt deras karriär från start och hoppats på en fortsättning här i Nyköping. Här finns det mycket att utveckla för Nyköpings Hockey.
 

   Domarna borde också få uppmärksamhet för sitt svåra jobb.

 
Att skälla ut domarna kommer inte att ge bättre domare. Jag skulle vilja få till ett bättre klimat mellan publik / spelare / ledare och domare. För några år sedan gjorde jag en domarbedömning under matcherna. Sedan pratade jag med domarna om deras insats. De var positiva till detta och kanske vore det en idé att ha en "objektiv" betraktare i publiken som hade den uppgiften.
 

   En kul text från ett bortaomklädningsrum (Ekerö).

 
Efter nyår väntar nya uppgifter med exempelvis två bortamatcher på Gotland. Sedan är det två uppskjutna matcher från hösten som skall avklaras utöver de 33 grundomgångarna som är kvar. Det är inte säkert att vi lyckas till 100% även på våren men vi skall göra vårt bästa. Annars får vi ta hjälp av någon tränare eller förälder som får skriva några rader om matchen. Jag har även ambitionen att hinna med att se Gnesta och Flen spela. I Gnesta spelar ju många av "de våra" bl.a Viktor Eriksson och i Flen har vi ju numera John Qvarnström. Så dessa kommer att få ett besök av mig. Om det blir tid över skall jag se både Griffins och NH:s A-lag. Men där kan jag ju vara "vanlig" åskådare utan kamera eller penna och det är ju rena semestern för mig.

Till slut tar hockeysäsongen slut och då har man sett en si sådär 100 matcher. Då är man ganska "trött" på hockey och varför inte då skriva om Griparna och speedway. Mer om detta kommer givetvis på denna webbplats under våren. Så kom gärna och kolla vår webbplats då och då, det finns alltid något matnyttigt att läsa här!

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2004-12-27 Julen är över

Äldre artikel: 2004-10-03 BMX-bana i Oxelösund 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?