Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2007-07-22

Text och foto: Pekka Piiroinen

En snabb vända till Kiruna

Jag tänkte bara berätta om några funderingar jag hade när jag hade ett ärende till Kiruna i helgen. Jag åkte på fredagen kl 11 och var hemma igen i Bettna idag (söndag) kl 5. En resa på 42 timmar och 307 mil. När man kör så mycket och sitter i bilen hinner man allt tänka på dittan och dattan. Jag tänkte att jag skulle delge er lite av de funderingarna jag hade ute på Norrlandsvägarna, långt långt borta från Sörmland. En del kan tyckas lite negativa, en del kanske väcker funderingar. Oavsett vilket så är detta ett axplock ur det som "boppar" upp i skallen när jag är ute på vägarna. Alla har sina funderingar, det här är mina.
 

Jag hade med mig kameran och passade på att ta några bilder för att förgylla artikeln. Så håll till godo och skriv gärna ett mail till mig om du vill delge nåt som du kommer fram till, då du plöjer dig igenom denna digra skildring. pekka.piiroinen@meningsfullt.se

 

Uppsala har numera fått en förbifart.

 

Att jag slapp alla trafikljus i Uppsala och det var motorväg förbi nu, fick mig att tänka på hockeysupportrarna från Almtuna och Red Lions. En tid då det var en trevlig supporterkultur och vi umgicks och snackade hockey utan att det uppstod bråk mellan de olika supporterfraktionerna. Kravallstaket och "apburar" behövdes inte på läktarna. Tiderna förändras liksom vägarna. Det var 20 år sen sist jag var i Kirunatrakten, då på forsränning i Kaitum o Kalix älv. På den tiden som Nyköpings Hockey och Kiruna spelade i samma serie, Allsvenskan. Då hade jag en tanke på att se en match i Lombiahallen. Nu spelar ju Team Kiruna i div 1 och NH i Allsvenskan. Team Kiruna valde själva att degradera sig och frivilligt gå ner en division för att på det sättet ha råd att ha kvar sitt representationslag. NH kämpar med ekonomin och sin organisation för att vara kvar i näst högsta serien. Jag undrar vem som gjorde rätt?

 
 

Sedan tänkte jag att efter "kustvägen" finns en hel del hockeylag som är med i de två högsta ligorna i Sverige. Almtuna från Uppsala har jag redan nämnt. Gävle har sitt kära Brynäs, som håller till i elitserien. Där var jag in och åt lunch och upptäckte att Brynäs har en hel del sponsorer i stan, bland annat en stor godistillverkare och även andra småhandlare mm. Det verkar som städerna, dess politiker, sponsorer och invånare ställer upp för sitt lag mycket mer än i Nyköping. Eller är jag ute och cyklar (fast då skulle det ta en väldans lång tid att ta sig till Kiruna). Sedan kom Sundsvall (Allsvenskan) och som närmaste grannstad har de ju Timrå med ett lag i högsta serien.

 
Fartkamerorna hade en tendens att störa mina tankar!
 
Den nya Högakustenbron var pampig.
 
 

Örnsköldsvik och Modo, svenska mästare. Det är nåt som de gärna skyltar med (med all rätt). Det kanske inte syns så bra på bilden (den vänstra) men på infarterna och i rondellerna i staden så hade blomarrangemangen gjorts till texten SM GULD-07, häftigt! Sedan kom jag och tänka på vad Nyköping skyltar med på sina infarter vid E4 (bilden till höger). Här har vi till och med tagit bort "Välkommen till Nyköping". Är det så illa att vi inte har nåt att skylta om? Är vårat hockeylag inget man förknippar med framgång? Inte ens kommunvapnet finns kvar som blomarrangemang. Även om det kan vara tungt ibland så bör det finnas några som visar på framtidstro. Eller har man sparat in även där? Åker man förbi Nyköping på E4 så får man numera känslan av att Nyköping tillhör orterna på tillväxtens och framgångarnas bakgård.

 
 

Umeå och Björklöven (Allsvenskan) var nästa anhalt, det blev mat även där. Max-resturangerna kommer ju från Norrland så det var inte mer än rätt att äta på "originalstället". Numera har ju även Max (äntligen) etablerat sig i Nyköping, med framgång. Skellefteå (numera Elitserien) passerades utan att jag märkte så mycket av staden. Jag minns å andra sidan NH:s segerpuck mot dom i sista sekunderna för några år sedan. Ronny Björlin var det som satte den, om jag minns rätt. Punkteringen fick jag utanför Luleå (Elitserien). Det var kanske som straff för nåt illa jag sa om Jens Hellgren. För länge länge sen, då han tränade NH. Han fick ju sparken och gick ju sen till Luleå,där han lyckades ganska så bra. Utanför Råneå fick jag punktering då jag var på väg till Rörbäcks camping, för att få sova i en stuga vid havet. Jag rekommenderar alla campare att ta in här nån gång, helt fantastiskt ställe och mycket trevlig personal. Efter att ha sovit några timmar och fixat punkteringen var det bara att åka vidare i den arla morgonstunden.

 
Nätterna är ljusa.
 
Midnattsolen gör ju att man inte känner sig lika trött och så mycket sova blev det inte. Tänkte mest på vilka otroliga avstånd det är här uppe. Sverige är nästan 200 mil från söder till norr och det är i norr som avstånden märks. Tänk när de som bor i Kiruna ska åka och shoppa i en större stad typ Luleå, ja då är det sådär 35 mil enkel resa. Det är som om jag skulle åka till Göteborg från mig, puh! Man får int´ var´ klen här int´.
 
Polcirkeln passerades under morgontimmarna.
 
145 mil och snart framme!
 
Man kan även se att yttertemperaturen är +11C och det är ju inte så varmt. Men vad jag förstått så har det varit varmt i Norrland även denna sommar. Mina tankar började att kretsa kring mer globala ting ett tag. Vad får vi för väder i framtiden? Men jag hann inte så långt för jag var äntligen framme vid mitt mål.
 
 Kiruna
 

En vacker stad som ska flytta! Nog har man hört om att folk flyttar från Norrland men att hela stan ska flytta, det är till o ta i. Nu är det ju så att malmbrytningen sker under stan och med tiden kommer staden att sjunka. 2033 så har hela centrum av staden blivit drabbad. Men nu är malmbrytningen så lönsam att de har råd att flytta på stan. Det är ju inte klokt egentligen. Varför hade man inte råd med ett hockeylag i Allsvenskan förut då? Det måste väl ha varit småpotatis i kostnader i jämförelse med att flytta stan 5 km bort. Men man kanske inte har råd med både och. Så en viss prioritering måste göras. "Prioritering" är 90-talets och 2000-talets mest populära ord! Ordet betyder att nåt är mindre värt och då väljs det bort. Får inte anslag, inte vård, omsorg eller hjälp. Tänk vilka tankar som dyker upp om jag fortsätter tanken fullt ut. Vilka ska prioriteras bort sen och sen, vilka blir kvar, vilka? Känns lite konstigt med prioritering när miljardvinsterna står som spön i backen överallt!

 
 
Det fanns två byggnader som var imponerande i Kiruna, den vackra träkyrkan från 1912 och sen Lombiahallen. För andra kanske det finns annat som de prioriterar. För mig var ju mötet med Lombiahallen det bästa. Till slut efter 20 år stod jag där utanför den mytomspunna hallen. Det var ju synd att jag inte fick se en hockeymatch men man kan inte få allt här i världen, det kanske kommer om 20 år. Då de har flyttat Lombiahallen till det nya Kiruna centrum. Då kanske LKAB har satsat en massa pengar på att få hit NHL-stjärnor till hockeylaget Team Kiruna. De tar sig upp i Elitserien och tar SM-guld eller vinner det nya Champions League i hockey. Då kommer jag tillbaks och ser finalen mellan Team Kiruna och nåt ryskt lag som nån oljemiljardär köpt. Den matchen ska jag satsa på och se och prioritera bort alla andra hockeymatcher.
 
 
Klockan rinner iväg och är redan 13, dags att röra på sig hemåt! Lika bra att ta en annan väg, Inlandsvägen verkar spännande. På den vägen ser man även en hel del renar. De är mycket mer vanliga än gångtrafikanter på vägarna. De kan bara stå mitt på vägen och glo på en, flytta på sig det har dom ingen brådska med. Påminde mig om när jag var i Indien och Sri Lanka för 30 år sen! Där stod korna på vägarna, de var ju heliga så de fick man inte köra på hur som helst. Det är kanske likadant här? Men på Sri Lanka hade man monterat två olika typer av tutor på sina bilar. En för människor och en för kor. Korna flydde ner i dikena när man tutade i rätt horn. Konstigt att ingen har uppfunnit en signal så renarna flyr vägarna, typ vargvrål. Kanske nåt för framtidens uppfinnare att komma på!
 
De norrländska vägarna är ju fantastiska.
 
Här kan vi snacka om raksträckor, de räknas inte i 100-talet meter och inte ens i km utan i mil. Vägstandarden har blivit bättre här uppe. Men frågan är vem som ska köra på dom till slut. Bensinpriset går upp, skatten höjs, miljöavgifter införs osv. Det blir ingen shopping 35 mil bort här inte för vem som helst. Men det kanske byggs en tunnelbana i gruvchakten i Kiruna, en miljövänlig lokaltrafik!
 
 
Då är ju tåget ett alternativ för många. Inlandsbanan en pärla i upplevelser och det miljövänligaste färdmedlet av alla. Men den står här och rostar, vem åker den? Den är bortprioriterad för länge sen.
 
 
Vattenkraft och elektricitet från de stora älvarna. Det är härifrån som lyset till kökslampan kommer förstår jag. Men det finns inga älvar kvar att ta kraft av längre. Det ska ju ordnas på annat sätt, vindkraft, kärnkraft och kanske vågkraft. Men det verkar ju ta så otroligt lång tid innan de förnybara alternativen dyker upp. När älvarna byggdes ut så gjordes det på en kaffekvart (nästan). I jämförelse med vilken tid som det verkar ta nu. Då hade det inte gjort nåt om det tagit några årtionden till att bygga. Men nu är det bråttom då miljöhotet och växthuseffekterna börjar hota vår planet. Kanske är det försent?
 
Odlingsgränsen...
 
...ja det finns en sån nära polcirkeln. Men jag undrar om inte den kommer att flytta ännu länge norrut i framtiden. Kanske att det odlas Västeråsgurka vid Kebnekajses sluttningar då. Men då kan de väl inte heta Västeråsgurka utan nåt annat, Kebneböj kanske.
 
Hemma, äntligen!
 

Efter 42 timmar ute på vägarna och med alla de upplevelser och tankar som jag samlat på mig under den tiden så kändes det skönt att vara hemma. Vårt kära uttryck här i Bettna fick sig en djupare mening.

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2008-03-19 Södlings VM-medaljer

Äldre artikel: 2007-06-16 Supporterutryckning 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?