Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
     
     

     
    2014-07-09

    Text: Hjalmar Granath

    Matens klimatbelastning

    Vill du välja mat som gör relativt litet klimatavtryck? Börja med att avstå från nötkött och lammkött samt flygfraktad mat. Dra sedan ner på hårdost, smör och ris. Detta sagt med inspiration av Mat-klimat-listan (jag gillar tabell 2 för dess överskådlighet). Att dessutom rata palmoljeprodukter (såsom margarin) tycker jag är bra ur allmänt miljöperspektiv.

     

    Ett snarlikt tips är Klimatsmart matguide där man bland annat kan läsa att grönsaker och rotfrukter som vitkål, morötter, potatis och lök som är frilandsodlade ger upphov till betydligt lägre utsläpp än exempelvis gurka, tomat, paprika och sallad som oftast är uppdrivna i växthus. Är växthusen uppvärmda med fossila bränslen, vilket de flesta är i exempelvis Holland, blir klimatbelastningen betydande.

     

    Passa på att äta frilandsodlat från ditt närområde under dess säsong. Och tänk på att alltid färdas klimatsmart när du handlar.

     

     
     
    Huvudsidans artiklar
     

    Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter