Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-10-17

  Text: Pekka Piiroinen

  Miljonärer

  Hörde på nyheterna att Sverige under det senaste året fått 100 000 nya dollarmiljonärer ! Det betyder att de har en förmögenhet som överstiger 6,5 miljoner kronor. Att förmögenheter för en viss grupp ökar så mycket beror INTE bara på tillväxt utan nån annan grupp har fått betala ? Även om det bara skulle vara så att det är tillväxten som skapar dessa mång-miljonärer, så vill inte jag att det endast är dit tillväxtpengarna skall gå. En vacker dag kanske vi får ett samhälle där fördelningen av tillväxten går till de som verkligen har behov av det. Där ALLA människor i första hand får sina grundbehov tillfredsställda som bostad och mat för dagen. Det kan ske enkelt med en medborgarlön utan motkrav. Istället för som det är idag, då människor som har det svårt, skall med hjälp av rädslor jagas till att arbeta eller utföra nåt för att få det lilla. Samtidigt finns det massor av miljonärer som inte utför ett dugg mer än att de suger ut de stackars fattiga genom att få dom att jobba mer för mindre betalt år från år.

  Den politiska debatten som förs idag går ut på att skrämma människor till att arbeta, då de inte kan försörja sig utan ett lönearbete. Det är dags att tänka annorlunda:

  Ge alla en grundinkomst och de som vill ha större inkomst får arbeta så slipper vi jaga, skrämma och stressa människor till döds. Jag är inte emot miljonärer utan jag tycker att när man uppnått den aktningsvärda förmögenheten av 6,5 miljoner så kanske det räcker och kanske kan merparten av tillväxtöverskottet gå till de sämst ställda ! Det finns idag några få, mycket små, partier som är för en medborgarlön och jag tycker att det är dags att ge dom sitt stöd. De stora partierna som nu är i riksdagen sitter fast i gamla strukturer och kommer inte inom överskådlig tid att göra skillnad. Medborgarlön kan redan idag finansieras genom att använda socialbidrag, a-kassa, aktivitetsbidrag och studiebidrag till detta istället !

  Har du tid och intresse så finns här tre länkar där du kan läsa mer om detta ämne:

  http://enhet.se/partiprogram/en-trygg-manniska-ar-en-rik-manniska (bruten länk bevarad, se nedan)

  http://www.medborgarlön.nu (bruten länk bevarad, se nedan)

  http://basicincome2013.eu/ubi/sv (bruten länk bevarad, se nedan)

   

  PS Antalet svenska dollarmiljonärer har redovisats annorlunda av SVT. DS

   


  Brutna länkar bevarade

  enhet.se/partiprogram/en-trygg-manniska-ar-en-rik-manniska:

   


  www.medborgarlön.nu:

   


  basicincome2013.eu/ubi/sv:

      
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Ful design — vem bryr sig?