Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-10-16

  Text och bild: Hjalmar Granath

  Utvecklingens hastighet

  Det ständiga flödet av nya elektronikprylar är beroendeframkallande. Media hjälper till att göra prylarna upphaussade. Jag har bekanta som hyllar den snabba utvecklingen. Enligt dem skulle det gärna få snurra ännu fortare. Men det kan inte fortsätta som hittills när den fossila energin minskar och materialens råvaror blir dyra. Detta gäller förstås mycket mer än elektronikprylar. Därför skrämmer det många att prata om lågenergisamhälle och slutet på tillväxten.

   

  Varför inte se positivt på sänkt utvecklingshastighet och mindre innehav? Vi kommer ju få högre kvalitet på prylarna och vi kommer sköta om dem bättre. Det skulle minska teknostressen som jag skrev om tidigare. Vi får visserligen ompröva våra prioriteringar, men ärligt talat så tror jag att våra själar skulle må bättre.

   

  Med dagens fossila energi och orättvist utnyttjande av råvaror så är det inte konstigt att farten hålls uppe av marknadskrafterna. Men det är sjukt att utveckla massor av såna prylar på högsta växeln tills det blir energiåtstramning. Det är så himla kortsiktigt. Omställningen till lågenergisamhälle blir ju onödigt dramatisk. Därför borde man prioritera utvecklingen av lämpligt dimensionerade energilösningar. All annan utveckling skulle kunna sänka farten.

   

  Bilden visar framsidan av en bok med titeln Det blir kolsvart före gryningen.

  Ett litet sidospår angående boken ovan:

  Jag tycker att partikelfysik (exempelvis CERN-forskningen) och annan kärnfysik är så pass läskig att jag inte håller med Brage Norin om att vår räddning måste bli en ny generation kärnkraftverk, men jag tycker att allmän forskning för framtida energiförsörjning har högsta prioritet.

  För övrigt i Brages bok så håller jag med honom om mycket annat, såsom att få stopp på det militära vansinnet och att få bukt med vår girighet.

  Tillbaka till huvudspåret...

   

  Alla borde förbereda sig inför det framtida lågenergisamhället. Vi ska ersätta slöseriet med tillräckligt mycket hållbar energi för våra grundläggande behov. För den sakens skull förväntar jag mig högsta möjliga utvecklingshastighet inom energiområdet. Kruxet är att det inte lär hända så länge dagens marknadsekonomi får råda.

   

   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter