Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-10-16

  Text: Hjalmar Granath

  Utvecklingens hastighet

  Det ständiga flödet av nya elektronikprylar är beroendeframkallande. Media hjälper till att göra prylarna upphaussade. Jag har bekanta som hyllar den snabba utvecklingen. Enligt dem skulle det gärna få snurra ännu fortare. Men det kan inte fortsätta som hittills när den fossila energin måste minskas och materialens råvaror blir dyra av minskad tillgång. Detta gäller förstås mycket mer än elektronikprylar. Därför skrämmer det många att prata om lågenergisamhälle och slutet på den kraftiga tillväxten.

   

  Varför inte se positivt på sänkt utvecklingshastighet och mindre innehav? Vi kommer ju få högre kvalitet på prylarna och vi kommer sköta om dem bättre. Vi får visserligen ompröva våra prioriteringar, men ärligt talat så tror jag att våra själar skulle må bättre.

   

  Med dagens fossila energi och den hittillsvarande förbrukningen av materialens råvaror så är det inte konstigt att farten hålls uppe av marknadskrafterna. Men det är sjukt att utveckla massor av såna prylar på högsta växeln tills det blir åtstramningar. Det är så himla kortsiktigt. Omställningen blir ju onödigt dramatisk. Därför borde man prioritera utvecklingen av lämpligt dimensionerade energilösningar och hållbara prylar. All annan utveckling skulle kunna sänka farten.

   

  Alla borde förbereda sig inför det framtida lågenergisamhället. Vi ska ersätta slöseriet med tillräckligt mycket hållbar energi för våra grundläggande behov. För den sakens skull förväntar jag mig högsta möjliga utvecklingshastighet inom energiområdet.

   

  Tillägg 2016-05-26:
  Jag förklarar varför lågenergisamhälle behövs.

   


   
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter