Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2013-05-25

Text och bilder: Hjalmar Granath

Fasta två dagar i veckan

Skärmklippets källa:
svtplay.se/video/1120851
(visning där till 12 juni, sedan finns en otextad version)

Den 25 mars visades det här reportaget, som provade olika sätt att fasta. Det sätt som passade bäst för reportern Michael Mosley, 5:2-metoden, inspirerade även mig. Efter några veckors mental förberedelse så bestämde jag mig för att komma igång.


Jag har valt att fasta på tisdagar och onsdagar. Min dagliga måltid (600 kcal) tar jag ganska sent på kvällen för att slippa problem med att somna. I början var jag ängslig för biverkningar såsom huvudvärk, så jag drack extra mycket vatten i förebyggande syfte.

Det medförde ett himla rännande till toaletten. Därför provade jag mig fram till en kompromiss, för visst fick jag huvudvärk när det blev för lite vatten.

Innan jag började fasta trodde jag att hungern skulle bli svår att bemästra, men känslan blev bara tom mage. Jag inbillar mig att värre hungerkänslor undviks tack vare att jag inte smälter mat på dagtid. Ibland har jag dock fått lite halsbränna. För övrigt blev det ingen försämring av ork och humör.

Övriga dagar har jag ökat vattendrickandet mellan måltiderna, vilket minskar småätandet. Dessutom har fastandet gjort att jag tycker bättre om mat som är både mager och mindre söt. Tvärtemot vad jag förmodade så har sötsuget minskat alla dagar.

Nu har jag tillämpat metoden i fem veckor och jag har gått ner ett kilo varje vecka. Jag tänker fortsätta, men inte för viktens skull. För mig är det övergripande syftet att må så bra som möjligt ända tills hjärtat stannar. Med andra ord vill jag (likt reportern) försöka undvika sjukdomar som kommer med åldern. Alltså är min ambition att fortsätta resten av livet, åtminstone om metoden inte leder till fler negativa konsekvenser än jag upplevt hittills. 
 
 

Nyare artikel: 2013-07-10 Gång- och cykelbanor

Äldre artikel: 2011-12-03 Dansuppvisning i Nyköpings sporthall 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?