Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
KIL-fond
 
 

 
2008-06-06

Text och foto: Hjalmar Granath

Peter Öberg - Orientering

Vår ordförande Lennart Dahl överlämnade diplom till Peter Öberg och sa några väl valda ord till honom och alla andra (det var många) som var på plats vid dagens nationaldagsfirande på vallarna framför Nyköpingshus:

 
 

Här i artikeln kommer saker som jag har skrivit ihop i förväg. Peter är född 1980 och behöver knappast någon närmare presentation eftersom han är en etablerad landslagsman.

 

Axplock ur Peters meritlista de föregående två säsongerna:

 

2006

Elitserien: Plats 8 totalt

SM: Sprint 5, medeldistans 7 och långdistans 13

World Cup: Plats 30 totalt

EM: Medeldistans 5, sprint 30 och stafett GULD

 

2007

Elitserien: VANN totalt (5-3-3-4-2-2-2-2-1 i deltävlingarna)

SM: Sprint BRONS, ultralång distans 5, natt BRONS, långdistans GULD, medeldistans SILVER och VANN Grand Slam

World Cup: Plats 9 totalt

VM: Sprint 19, medeldistans 8 och stafett SILVER

 

Ett par veckor före EM besökte jag OK Hällens klubbstuga i Stigtomta för att lyssna på en föreläsning av Peter. Föreläsningen handlade om hans väg till landslaget, även kallad resan från knatte till landslagslöpare. Många av Peters klubbkamrater var på plats. Syftet med föreläsningen var att förmedla känslan som ger drivkraft, så att även klubbkamraterna kan göra sådan resa.

 
Först visade Peter tre utvecklingskurvor. Den gröna kurvan visar träningsmängd, svart kurva visar resultat (den streckade delen är vad som förväntas) och röd visar motivation.
 

Sedan sammanfattade Peter sin bakgrund. Han kommer från en orienteringsfamilj och började själv orientera som 8-åring. Han var för noggrann som ung, var visserligen snabb men utnyttjade inte löpningen. Vågade släppa handbromsen som 15-åring, så att han åtminstone sprang sig trött på orienteringarna. Hade då en hårdare träningsperiod som gjorde att han orkade långa tävlingar. Fick sitt genombrott när han 1995 vann 5-dagars i Skåne, vilket var en skräll.

 

Ett betydelsefullt skede i karriären var inför 2006, då en skadetrend vändes. Peter hade exempelvis haft hälseneproblem och för honom hade det dittills varit en sanning att aldrig springa på väg. Han frågade sig om det verkligen behövde vara så, och undersökte närmare hur hans hälsenor mådde i olika situationer. Det visade sig att han behövde springa på väg för att tåla tuff belastning. På liknande sätt värderade han även andra fall, så det som andra sa var inte längre självklara sanningar för Peter.

 

Det är viktigt för Peter att ha realistiskt mål. Känslan går före placering, det är hans egen bedömning av prestationen som stäms av mot målet. Peter vågar sedan visa glädje och hur nöjd han är med prestationen. Att utvecklas är viktigare än medaljer. Bra resultat är bonus.

 

Min avsikt är inte att redovisa Peters hela föreläsning, så jag beskriver en del kortfattat. Peter pratade bland annat om optimerad orienteringsteknik, att hålla sig till en uppgjord plan, lyssna på sin kropp och träna smart, förbereda sig noga inför tävling, rutiner som nöts in ger ett bra mentalt tillstånd varje gång.

 

Peter är medveten om sina tankar och förstärker positiva tankar. Andra tankar lämnar han snabbt bakom sig. En åhörare frågade hur Peter tänker när han är jättetrött och kommer till en uppförsbacke.

– Skönt att jag har tränat mycket backe i vinter, det här kommer jag klara bra!

 

En annan fråga var vad Peter har för mål i år.

– Vill du höra prestation eller resultat, kontrade Peter med glimten i ögat och förklarade sedan att han förbereder sig för att springa tuff VM-terräng i Tjeckien. EM är delmål på vägen mot bra resultat på medeldistans i VM. Han nämnde även att han ligger före plan (allt detta sagt före EM).

 

Peter fortsatte med att beskriva målet på ännu längre sikt, som är att hela tiden utvecklas och bli bättre.

– Då har vi samma mål, var det någon som sa muntert.

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2009-02-07 Höstsäsongen 2008

Äldre artikel: 2008-06-05 2007 års stipendiater



 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?