Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2007-01-28

Text och foto: Hjalmar Granath

Joakim Södling

Med anledning av att Jocke fick stipendium denna vecka så blir det här en liten presentation av honom (ur mitt perspektiv) och en rapport från hans friidrottsaktiviteter just den här veckan.
 
Jag lärde känna Jocke (till höger i bild) för bara några år sedan, ungefär när NH Support bildades. Han följde troget med på så många hockeyresor han kunde, i det här fallet en resa till Tranås 2004.
 
Jocke är en hängiven hockeysupporter. Man skulle kunna säga att han dominerar på ståplats, på ett relativt positivt sätt. Knappt någon undgår att han är där, särskilt inte tjejer eftersom Jocke är pratglad i pauserna.  ;-)
 
När supporterklubben ordnade aktiviteter ihop med A-laget såsom innebandymatcher så var Jocke förstås med. Jag har dock inte lyckats fånga honom på bild i innebandysammanhang, han är nog för snabb!
 
Även i fotboll har supporterklubben haft stor nytta av Jockes idrottsliga talanger. Dels i matcher mot andra supporterklubbar, men framför allt i Korpen där NH Support har jobbat upp sig till högsta divisionen mycket tack vare "måltjuven" (sittande längst till höger i bild). Jocke har dock ett medicinskt handikapp som exempelvis kan yttra sig som tjurighet mot alla och ibland har det varit tuffa ordväxlingar med domaren, men lagkamraterna är medvetna om detta och det reder ut sig.
 
Stipendiet som Jocke fick den gångna veckan var Landstinget Sörmlands idrottsstipendium och tilldelningen var 10 000 kronor. Jocke är född -87 och kan beskrivas som "handikappidrottare, aktiv inom fotboll, innebandy och friidrott". Han är faktiskt på handikappidrottens landslagsnivå. Problemet är bara att det börjar krävas fokusering på en av aktiviteterna, men Jocke har svårt att välja och alla ledare drar i honom. Inom fotboll och innebandy vill man dessutom ha honom som både målvakt och utespelare. Kanske kan det sistnämnda vara den avgörande faktorn för att det blir friidrott istället, så finns chansen att det verkligen blir fokusering. Och inte blir det sämre av att friidrottsspåret sannolikt innebär att Jocke får se mer av den stora världen, åtminstone tidigare.
 

Några av Jockes friidrottsresultat 2006:

Tävling

Gren

Plats

Resultat

Skol-DM för särskolan

60 m

1

7,37 sek

Höjd

1

1,75 m

Längd

1

4,95 m

Svenska Handikappidrottsspelen

400 m

1

61 sek

Höjd

1

1,70 m

Längd

1

5,22 m

Skol-SM för funktionshindrade

Kula 5 kg

1

10,65 m

Längd

1

5,51 m

60 m

5

8,05 sek

Höjd

1

1,76 m*

*) Svenskt inomhusrekord

 
Hur han än gör i framtiden så var det främst höjdhopp som gällde på lördagens JDM-tävlingar. Han kom tvåa med höjden 1,75 i M22-klassen. Det var retligt att vinnaren bara klarade 1,78 eftersom Jocke, i torsdags på träningen, tog sig lätt över 1,78 och klarade 1,81 med darr på ribban. Att jämföras med det paralympiska rekordet i höjdhopp som är 1,93 i Jockes klass.
 
På JDM blev det även lite fuskande i längdhopp. Jocke hoppade 5,41 innan ansatsen blev så konstig att tålamodet försvann (vilket också är en konsekvens av hans medicinska handikapp) och resten av försöken sprang han genom gropen med sand sprutande åt alla håll till funktionärernas förtret. Inte så farligt som det låter, jag överdriver lite.  ;-)
 
Sedan ville han inte ens vara med på bild. Isabelle Eriksson och Fredrik Jurstrand gjorde vad de kunde för att muntra upp honom och snart var det bra igen. Skämt åsido (igen), Jocke spexar ofta.  :-)
 
Hoppas att jag har målat upp en rättvis bild av Jocke. Hoppas även att han kan bestämma sig för en av sina aktiviteter och satsa på den. Hur som helst gratulerar jag till ett välförtjänt stipendium och önskar lycka till, med förhoppning om att det kommer anledning till mer än en rapport om Jocke.
 

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2007-02-02 Upplevt i Gästabudsbollen

Äldre artikel: 2007-01-27 Stavhopp 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?