2006-04-10

J20 i Belgien (söndag)

Inledande skribent: Hjalmar Granath

Söndag morgon och skönt med normal frukost, bakom glasskjutdörrar av typisk belgisk storlek.

Vi hade en turnering med tre gruppspelsmatcher och en slutspelsmatch att se fram emot denna dag. Det var ganska bråttom att komma iväg, första matchen startade 9:50. Turneringen spelades i Turnhout, några mil nordost om Antwerpen, och det deltog fler utländska lag förutom oss.

Ishallen ligger nära centrum men är dold i stadsbilden. Endast den lilla skylten längst upp till höger skvallrar om att hallen finns bortom gränden.

Det första man lägger märke till är kortsidans fönster med klarglas. Har man såna för att spara på belysningskostnader, tro?

Den enda läktaren är en restaurang längs med hela långsidan. Många som kom dit senare verkade komma dit mest för restaurangdelens skull.

Mina föraningar besannades, kortsidornas fönster (det var likadant på andra sidan) släppte in mycket koncentrerat ljus:

Dags för våra matcher och jag bytte därmed från stillbildskamera till filmkamera. Det var dessutom överenskommet i förväg att andra skribenter skulle ta vid här. Matcherna spelades 2x20 minuter.

Skribenter för resten av artikeln: Marcus Axbom och Tobias Lundsten

Match 1 (Tobias)

I omklädningsrummet var stämningen ganska seg. Det var många trötta miner. Men humöret och glädjen fanns hela tiden. Väl ute på isen åkte vi runt mest och gled och kollade på ishallens alla skavanker. Hur sargen såg ut och vad som var dåligt. Det positiva på uppvärmningen var att en domare från dam-OS var på linjen och var grymt snygg. Så fokuseringen blev på allt annat än hockeymatchen. Efter tre byten var matchen ändå redan avgjord, de kunde inte åka skridskor och det såg inte direkt ut som att de föddes med klubban i handen. Men de hade jävligt schysst utrustning. Rika as!

Vi gjorde vad vi ville i första perioden. Känslan var avslappnad och mycket skratt.

Kim lyckades skjuta direkt i mål på tek.

Första perioden slutade 5-0 avstannande. Andra perioden rullade på, på samma sätt. Mål mål mål mål och mål!!

Vi spelade andra perioden i så starkt motljus att Kim gjorde enhandstek för att kunna skugga med andra handen.

När Holmsell gjorde mål med ett slagskott ribba in, ställde sig hela vårt bås upp och skrek:
"Booooooooo! Vem är störst och starkast i skogen? Jo Bo Jo Bo!"

10-0 och nu var vi bevisat snyggast, starkast och bäst i hallen. Marcus var överlycklig för att han fick sin första nolla för säsongen. Nyköpings Hockey satte sig i respekt och alla fruktade oss. När vi kom upp i cafeterian sänktes ljudnivån och vi var kungar!

Match 2 (Marcus)

När vi kom in i omklädningsrummet inför match nummer två så var utrustningen fortfarande blöt. Men ingen tvekade för att sätta på sig utrustningen, för alla ville ju gå ut och lira ännu en match och visa belgarna vilka som regerar. Men det var delade meningar, "A-lagsrutinerade Sjöbjuck" och "längst-av-alla-på-isen-som-vanligt Bo Bosse Holmsell" ställde sig på isen och solade sig. Solen sken ju starkt på isen genom kortsidans fönster. Kommentar på det var att det finns väl inget varmare än solen, så det var väl uppvärming?

På den riktiga uppvärmningen hittade Kim ett stort hål i isen mot sargen och visade domarna det, men dom gjorde ändå inget åt det och hålet fick vara kvar hela matchen.

Efter den första perioden stog det 3-0 till oss och dom andra kom knappt ut ur zonen men dom hade en "hyfsad goalie" som räddade dom från målras.

Allas våran Günther utan sina Sunshinegirls kände sig lite ensam där nere. Därför slog han årets indian och fixade två-mot-sig-själv-situation, men skottet hamnade i kortplanket. Belöningen för det blir indian-hjälmen nästa gång.

I period två började vi pressa som vanligt och dom kom inte ur zon, men målvakten räddade dom ännu en gång. Björn och Bengan hade problem med siktet, hade dom haft stäm med det så hade vi gjort mera mål än vad det blev.

Matchen slutade bara 6-0 men vi var lyckliga ändå för vi tog ju hem fem poäng ännu en gång.

Fem poäng???? Ja, poängsystemet var så att vid vinst i första perioden fick man två poäng, om man vann andra perioden fick man ytterligare två poäng och laget som vann matchen sammanlagt efter båda perioderna fick en bonuspoäng.

Nolltoleransnivå finns det inget som heter i Belgien. Här får man haka och slasha, så man kan förstå varför Niki the Hero spelar som han gör...  ;-)

Match 3 (Tobias)

Det enda jag kan säga som inledning är HAHAHAHA =)

Det var bland det sämsta motstånd jag någonsin mött, men tyvärr var de så trevliga som personer så vi i laget hade svårt att förolämpa dem som hockeyspelare. Som inledningen låter, förstår du vid det här laget att vi vann. Med 13-0! O vi hade troligen kommit upp över 30 om vi inte spelat hem till Günther så fort vi ledsnade på det offensiva spelet. Tänk om vi hade satt alla våra öppna mål vi hade, man ska inte hänga ut spelare i negativt syfte men man kan säga att flertalet missade riktigt öppna lägen, från målkungar som Niki och Johan till Jacob och andra som inte brukar göra mål. Günther blev lite halvt svettig av uppvärmningen. Med "två nudd" efter matchen hade det torkat. Kim trivdes, storslitaren mös som aldrig förr. Han kunde nu stanna och torka av bladet mitt i en dragning och han slapp "back-checka" med tanke på att det var inte mycket mer spel än i motståndarnas zon.

Det var mycket minnesvärda saker som hände under matchen och för att man ska förstå hur kul vi hade så behöver man ha varit på plats i vårat bås.

Till att börja med kom Mr Storstekarn Bo Holmsell ut med en felvänd tröja och om inte Hjalmar hade visat foto på honom hade han troligen spelat med den under hela matchen, men det hade kanske varit bra!

Under ett spelavbrott med skada, åkte motståndarna runt till oss och frågade om de kunde få våra tröjor som souvenirer, för ett motstånd som oss kommer de aldrig uppleva igen! Innan matchen åkte de runt med stora ögon på oss och bad med all vänlighet: "Don't hit me, please". Vi kunde bara le och redan där kändes det dumt att vinna med mycket eller att tackla dem. De bad också om att det borde räcka med att vi vann med 5-0 för deras skull. Vi kunde dock inte låta bli att göra mål i 4 mot 0 situationer m m. TK skaffade flickvän, tyvärr Ette (TK:s flicka i Sverige), du är inte ensam i hans hjärta. I ett av bytena han var inne på la han armen runt den enda tjejen på isen och åkte en stund så, samtidigt som vissa stakande meningar på engelska sades. Det var inte om matchen om du förstår!

För att sammanfatta den tredje matchen som tog oss till final, var att båda lagen skänkte glädje till varandra. De fick möta ett bra lag och de tyckte att det var väldigt kul, grabbarna i Ice Stars var mindre stars på isen men med deras personligheter och utstrålning så var de verkligen stars för oss! Efter att "Zigge Zagge" skrålats oseriösare än någonsin kommer en av Ice Stars spelarna in och tackade ännu en gång för en upplevelse utöver det vanliga, vilket värmde!!

Att spela ishockey är kul, och att andra tycker det är kul att vi spelar gör det inte sämre! Alla runt omkring oss i ishallen ser upp till oss och alla vi träffar kommer fram och pratar. Det är verkligen jättekul!

Match 4 (Marcus)

Den viktigaste matchen i turneringen, alltså finalen. Motståndet stog Flyers för från Holland. Matchen började i ett riktigt bra tempo, det var hårt och grinigt redan från början. Efter några minuter lossnade det äntligen för en av våra Stockholmare, Hutte, genom att han gjorde 1-0. Kort därefter hade han ett stenhårt stolpskott. Matchen rullade vidare och det vart grinigare och grinigare för varje minut som gick. Sedan tog vi ledningen med 2-0 genom Hietala och motståndarna börjar deppa ihop och ville ha slagsmål efter varje avblåsning. Men vi höll oss iskalla som alltid. 3-0 gjorde ännu en gång Hietala och han var enligt mig matchens GIGANT.

Våran klack bestod av TK och Frankie boy som stod och sjöng "Heja heja Nyköping" och efter ett tag fick dom med sig det engelska jumbolaget i vågen som då gick runt hela den enorma arenan (enligt Niki).

I slutet av matchen i numerärt underläge skulle Kimpa dribbla lite i egen zon och tappade pucken så att Flyers lyckades få in en reduceringspuck som tröst, men som tur var det bara 8 sekunder kvar och vi behövde aldrig bli nervösa för vi visste redan att vi hade vunnit turneringen.

Efter slutsignalen blev det en prisceremoni på belgiska. Vi vann alltså första pris och dessutom vann vi fairplay-ligan. "Vi som är så kända för att vara snälla på planen." :-) Efter ceremonin fotograferades vi av en belgisk journalist och nu är vi för alltid kungar i Belgien.

När vi skulle av isen åkte Niki bakom TK och oooopps så var både brallorna och kallingarna av och han stod spritt språngande naken och viftade med snabeln framför en massa mammor i restaurangen som ställde sig upp och tog upp kamerorna.

Vi sammanfattar turneringen så här: Vi var överlägsna i fyra matcher av fyra möjliga. Det var en lång dag och vi åkte inte hem förrän efter midnatt.

Rapporten avslutas med en så kallad tv-puckshög - dagens ras.

Nyare artikel: 2006-04-10 Fler bilder hittills

Äldre artikel: 2006-04-07 J20 i Belgien (fredag-lördag)