Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2014-02-19

  Text: Hjalmar Granath

  Hållbarhetens gräns

  Kunskapskanalen och i synnerhet dokumentärserien Världen går från klarhet till klarhet. Avsnittet om Hållbarhetens gräns (tyvärr inte tillgängligt längre, men det finns skärmklipp nedan) är inte ett undantag. Men hittills saknar jag mer kreativa lösningsförslag än att majoriteten av jordens befolkning ska vakna (genomskåda samhällets systemfel) och samarbeta globalt för att åtgärda systemfelen. Såna lösningsförslag är ofta motsägelsefulla (även i dokumentären) eftersom de flesta människor anses vara kortsiktiga och bryr sig bara om familj och vänner. Förresten hjälper det inte med folklig majoritet i diktaturer.

  För närvarande suckar jag djupt och undrar hur världen ska befrias från patriarkatet. Det talas om att folk behöver göra en inre omställning (vakna) innan de kan bidra till den yttre omställningen (medverka i befrielsen), men vad kan få majoriteten i åtminstone demokratier att vakna innan det är för sent? Det politiska partiet Enhet och likasinnade (såsom Miljöpartiet) räcker knappast ens ur ett svenskt perspektiv, eftersom det är nästan bara vaket folk som tar till sig deras budskap. Ibland känns det som en oändlig uppförsbacke. Jag vägrar dock att ge upp hoppet och därför försöker jag bland annat få hjälp av Omställning Nyköping att kläcka idéer för att väcka majoriteten i Sverige.

  Ett smakprov ur dokumentären:

  "Kärnproblemet är en kortsiktighet hos individen som återspeglas i demokratin och kapitalismen. Och det är de två styrelsesystem vi har valt för att leda oss i våra liv."

  PS Det ena styrelsesystemet måste väljas bort. Gissa vilket! DS

   


  Bevarade skärmklipp från filmen

  Skärmklipp från urplay.se/Produkter/179422-Varlden-Hallbarhetens-grans:

   

  Bilden visar sju skärmklipp från ett avsnitt ur Utbildningsradions TV-serie Världen, med rubriken Hållbarhetens gräns. De sju skärmklippen har tillsammans följande text. Globala problem påverkar alla. Man kan bara lösa dem om alla samarbetar. Kärnproblemet är en kortsiktighet hos individen som återspeglas i demokratin och kapitalismen. Och det är de två styrelsesystem vi har valt för att leda oss i våra liv. Majoriteten av världens befolkning bryr sig bara om familj och vänner, och i ett kort tidsperspektiv.
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter