Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-11-23

  Text: Hjalmar Granath

  Skjuten

  Ambitionen att befria samhället från våld (på lång sikt) kan knappast vara fel. Jag antar att det räknas som våld att bli skjuten. Om inte andra sätt kan hindra allt våld så kan ett av sätten vara att enbart särskilt yrkesfolk får hantera skjutvapen (i tjänsten). Alltså inga privata skjutvapen och därmed ingen jakt på fritiden.

  Resonemanget fick en provocerande slutsats, men jag kan acceptera slutsatsen eftersom befrielsen från våld är viktigare än att bevara hobbyverksamheter som använder skjutvapen. Det kommer ändå dröja så pass länge att vi hinner vänja oss vid tanken. Alternativet är som sagt att komma på annat sätt som gör att folk inte blir skjutna. Lättare sagt än gjort.

  I sammanhanget kan jag inte låta bli att nämna krig. Att kriga är självklart uteslutet i en avlägsen framtid (bortom horisonten). Det är ju vansinnigt (ordet är taget från det militära vansinnet som Brage Norin skriver om — se bildtexten i Utvecklingens hastighet) och när människan inser det kommer ingen nation behöva en krigsmakt (inte ens ett försvar).

   

   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter