Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-11-23

  Text: Hjalmar Granath

  Harmlösa droger

  I takt med att folk vaknar (genomskådar samhällets systemfel) så kommer vår värdegrund (gemensamma värderingar och förhållningssätt) förändras så pass mycket att det som är svårsmält idag blir diskutabelt då. Men i och med att jag kanske inte lever då så tänker jag inte vänta till dess med att beskriva tankar som platsar i en avlägsen framtid (bortom horisonten). Här kommer en vidareutveckling av samhällets befrielse från drogmissbruk.

  När vi hunnit bortom horisonten kommer vi inte nöja oss med att ha befriat samhället från droger som ger fysiska skador. Då ökar vi ambitionen och befriar samhället från droger som påverkar den mentala hälsan.

  Man brukar prata om "alkohol och andra droger". Mitt resonemang gäller andra företeelser, som folk anser vara harmlösa och inte ens betraktar som droger. Jag gör kopplingen till droger ändå, på grund av företeelsernas verklighetsflykt. Ifall det verkar som att sånt som gör livet värt att leva kommer att försvinna så påminner jag om att vi har en annan värdegrund när följande blir aktuellt.

  I framtiden värnar vi extra mycket om själslig vård. Konsumenterna ger då så tydliga signaler till underhållningsbranschen att den självmant (utan censur) undviker själsdödande produktioner. Vidare kommer vi inte ha falska förhoppningar såsom spelvinster och ekonomiskt oberoende genom sportkarriärer. Det sistnämnda förutsätter att professionell sport försvinner, vilket sker när kommersialiseringen står oss upp i halsen.

  Ovanstående är några exempel på vad jag kallar för dagens harmlösa droger — fördummande underhållning, speldjävulens träsk och vinstinriktad sport.

  PS Vissa sporter kommer att frodas även utan vinstintressen. Andra sporter får det motigt i lågenergisamhället (ex: motorsporter) eller försvinner av etiska skäl (ex: djurtävlingar och sporter som tillåter slag mot kroppen). DS

   

   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter