Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2013-10-14

  Text och foto: Hjalmar Granath

  Sövda av teknostress

  Bilden visar en monter full med smartmobiler.

  Varför blir man stressad av smarta telefoner för personligt bruk? Några menar att man ständigt är tillgänglig och förväntas svara snabbt i sina kanaler. Andra menar att datorer inte alltid gör vad man förväntar sig, särskilt vid uppgraderingar. Man kan även mena hetsen att byta upp sig till nya modeller. Kanske menar man också risken för intrång och allt vad det kan leda till.

   

  Egentligen skulle jag inte uttala mig om detta, eftersom jag inte har nämnvärd erfarenhet av smarta telefoner. Hittills har jag avsiktligt haft ursäkter för att inte skaffa smart telefon. Detta förvånar mina bekanta, med tanke på att mina arbetsuppgifter hör till IT-branschen. Visst ser jag fördelar, men det räcker för mig att se alla "lyckliga" smartmobil-ägare omkring mig så blir jag avskräckt. Alla kommer inte att drabbas av teknostress, men tillräckligt många för att klassas som folksjukdom. Men det värsta tycker jag är att prylarna fungerar som en vaggvisa. Folk är så sysselsatta av prylarna att de får ännu svårare att vakna (genomskåda samhällets systemfel).

   

  Visserligen kommer jag trilla dit så småningom. Om inte för annat så tror jag ju att smarta telefoner är en framgångsfaktor för lokal ekonomi (se föregående artikel). Men till dess är det skönt att slippa. Dessutom hoppas jag att det då finns ett utbud av webbtjänster som lagrar privat information (typ molntjänster) utan insyn av ens amerikanerna.

   

   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter