Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2010-12-11

  Text och foto: Pekka Piiroinen

  Mer kontroll

  För tre år sedan skrev jag om fartkameror, nu skriver jag vidare kring samma område men med "bredare" ögon. Det har ju varit en hel del i nyheterna om Wikileaks och det som publicerats där. Det blir ett jävla liv om det är någon som läcker om vad makten pysslar med. Men hur är det med maktens kontroll över oss?

   


  FRA har full koll utan att vi protesterar. All information kan missbrukas och det är många som inte förstår att det elektroniska samhället går väldigt enkelt att kontrollera. De som har tillstånd kan ha full koll på ditt liv.

   


  Vi skriver massor på de sociala medierna som facebook, twitter mm.

   


  MSN och bloggar används utan att vi tänker på att allt kan läsas av nästan vem som helst.

   

  Det är många som är ute och kollar på dina sidor. Polisen varnar folk att skriva i sina sociala medier om när de skall resa bort. Det finns inbrottstjuvar som på detta sätt får information om att huset / lägenheten är tom då. Detta är bara ett exempel på att du lämnar spår på nätet som kan användas av vem som helst till vad som helst!

   


  Att våra kontokort och medlemskort registrerar allt är väl ok? Är det ok att nån vet att du handlar femton kilo godis i veckan och att du använder största storlek av byxor och skjorta? Eller vilka tider du går på gymet, solariet, apoteket mm? För tre år sen var jag orolig för övervakningen, för att den kunde hamna i fel händer. Fundera lite själv på vart vi är på väg. Googla ditt eget namn, bara det ger en intressant bild på att det finns en hel del om oss på Internet. Men den som har tillstånd och möjligheter kan givetvis se alla dina elektroniska aktiviteter i nuet och det som finns bakåt i tiden. Men min oro för framtiden handlar om det som komma skall.

   


  GPS är bra för bilförarna, men blir snart bra även för den som vill ha kontroll över oss. Många bilar kommer att ha inbyggd GPS, som kan larma när gällande hastighet överskrids. Vissa bilar kan redan kommunicera själva med omvärlden. Det är inte långsökt att inbyggd GPS i kombination med den självständiga kommunikationen kan rapportera hastighetsöverträdelser så att du automatiskt kan få fortkörningsböter med e-faktura i din Internetbank. När fartkamerorna inte ger effekt så varför inte ta hjälp av bilens utrustning för att sänka hastigheterna. Den som kan avläsa din GPS har kontroll över dina aktiviteter i bilen! Men i framtiden kanske det kommer mer...

   


  Med ett chip i kroppen (kan inplanteras så att det inte syns) kan din position, puls mm kontrolleras. Med framtidens teknik kanske även dina tankar kan avläsas.

  Vart är vi på väg?

   


   
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Ful design — vem bryr sig?