Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
   
   

   
  2008-01-20

  Text och foto: Pekka Piiroinen

  Fyrverkerier vs Alkohol och cigaretter

  Det har varit mycket diskussion om att förbjuda fyrverkerier i framtiden. Jag tycker att diskussionen har tappat alla proportioner och inte varit seriös. Därför nödgas jag att komma med ett litet inlägg här för att dryfta mina åsikter i frågan.

   


  Fyrverkeri är vackert och festligt.

   

  Sedan många år har jag firat nyårsafton hemma med att ha ett fyrverkeri kl 24:00. Jag och några vänner brukar köpa lite av de pyrotekniska fyrverkeriprodukter som erbjuds allmänheten vid denna årstid. Jag har med åren lärt mig att hitta bra produkter som ger mycket fyrverkeri för pengarna. Det är oftast så kallade tårtor eller dylikt, som inte behöver kosta en förmögenhet. Däremot är raketer, som de på bilden nedan, inte alls så prisvärda som man tror.

   


  Raketer ger för lite effekt.

   

  Jag bor ute på landsbygden och "stör" ingen, och hundar hålls inne under denna kritiska halvtimme under året. De är inte så rädda numera, utan har "vant" sig. Jag har alltid en erfaren person som tänder på fyrverkeriet efter ett visst schema. Alla pjäser är ordentligt förankrade på ett säkert sätt, kontrollerade och riktade så att de inte kan skada nåt. Alla håller säkerhetsavstånden och ingen åskådare får röra sig från sin bestämda plats under tiden fyrverkeriet är igång. Samtliga närvarande är nyktra! Under alla år har inte någon person blivit skadad. Inga materiella skador har heller förekommit!

  Vart är det jag vill komma med detta? Jo, att ett förbud mot en trevlig samvaro och ett festligt avslut på året är helt felaktigt. Det finns faktiskt massor av människor som är ansvarsfulla och kan hantera denna typ av tillställningar, en gång per år dessutom. Om vi börjar med att jämföra vad som verkligen borde förbjudas så ska jag ta några exempel.

  Vid fyrverkerier dör det i snitt en person per år och ett hundratal skadas varav många är under 18 år (fyrverkerier har en åldersgräns på 18 år). Mestadels av dessa skador sker i samband med alkoholförtäring.

  Alkohol säljs gladeligen året runt på systemet och på puben. Alkoholen dödar tusentals och skadar massor av människor genom alkoholrelaterade sjukdomar, men alkohol är inte förbjudet trots att det missbrukas och används av minderåriga.

  Cigaretter är mycket lättillgängliga. Cigarettrökning dödar mängder av människor varje år och ändå är det ingen som kräver försäljningsförbud för cigaretter!

  Jag tror att många skriker om ett förbud mot fyrverkerierna för att förtränga det som många redan vet. Att det finns annat som är betydligt farligare men ingen vågar förbjuda. Medierna vinklar sina reportage så att man kan tro att fyrverkerier skulle vara en mycket större fara än vad fakta och statistik visar. INGET reportage de senaste åren har visat hur majoriteten av de som använder fyrverkerierna på ett ansvarsfullt sätt har det eller tycker. Det är bara de som är emot som har kommit till tals (förutom detta inlägg). Så sluta sila mygg och svälja kameler! 

   


   
   
   
  Huvudsidans artiklar
   

  Ful design — vem bryr sig?