2007-09-01

Text och foto: Pekka Piiroinen

SM i Kumla

Det var härligt speedwayväder när jag åkte iväg idag till seniorernas SM i Kumla.

Drygt 3.800 hade kommit till Sannahed för att se vem som skulle få titeln som individuell svensk mästare i speedway 2007. Från Griparna fanns det också förare som ville vara med.

Freddie Eriksson
Andreas Lekander

Kim Nilsson
Kul intro

Förarna kom in från ett indiantält som kördes runt banan. Det var ett annorlunda intro och ett roligt inslag i en småtrevlig tävling.

Kim (blå) tog 3p och Andreas (vit) tog 2p men det räckte inte till final, utan det blev en 14:e och 15:e plats för grabbarna.

Freddie (röd) lyckades bäst med sina 5p. Det blev en 11:e plats för honom.

David Ruud och Tomas H Jonasson kraschade våldsamt i det 10:e heatet.

Ruud fick en lättare hjärnskakning (hjälmen sprack). Han klagade också på smärtor i foten. Jonasson var omtumlad efteråt och kan ha fått hjärnskakning han också. Ingen av förarna kunde fortsätta att köra mer idag. När alla heat hade körts och även ett extra utslagningsheat så blev det final med fyra förare:

Peter Karlsson
Jonas Davidsson

Mikael Max
Andreas Jonsson

Andreas pratade en hel del med sina mekaniker och teamet inför finalen. Han hade verkligen fått jobba hårt för att komma dit. Peter Karlsson hade flest poäng (14) efter grundomgången och var klar för finalen som de tre bästa poängplockarna gick till automatiskt. Sedan skulle det köras ett uppsamlingsheat med dem som hade placerat sig 4-7 och därifrån fick segraren en plats i finalen. Nu var det så att Davidsson, Max och Jonsson hade 13p och de gick inte att skilja på med hjälp av poängen. Alla tre hade nämligen tre heatsegrar och två andraplatser. Så de tre fick köra ett extra utslagningsheat om de två finalplatserna till att börja med. Krångligt värre! Max och Davidsson slog Jonsson i det heatet så Jonsson blev (överraskande) förpassad till uppsamlingsheatet.

Jonsson bytte motor då han tyckte att den han kört dittills gick långsammare för varje heat. Det blev ett dramatiskt uppsamlingsheat där Jonsson till slut vann med minsta möjliga marginal, en halvmeter eller så. Nu var han åter med i matchen och fick chansen i FINALEN.

Motorn, inställningarna och föraren fungerade utmärkt i finalen. När sen krutröken hade lagt sig och kampen i finalheatet var över så hade vi en svensk mästare:

Ett stort grattis till en stor sportsman och för en härlig uppvisning.

Nyare artikel: 2007-09-11 Träningsmatch

Äldre artikel: 2007-08-30 Griparna - Lejonen