Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Kåserier
 
 

 
2004-08-30

Text och foto: Pekka Piiroinen

Den svenska modellen

Efter en helg i Tranås och med "siktet" inställt på deras nattliv så vill jag nämna några positiva intryck som jag fick. Att det normalt är en riktig "röjarhelg" med mycket fylla och problem hade jag förväntat mig. Det var ju helgen efter löning och då brukar det festas loss mer än normalt. Det var fredagskväll och mycket folk ute på stan, ungdomar blandat med äldre.

Det som var positivt var att alla krogar, discon, nattklubbar mm (ca 12 st) var samlade runt "torget" och därför något lättare för ordningmakten att hålla koll på. Polisen gjorde några varv med bilen då och då (utan att behöva ingripa). Socialens fältare syntes på trottarerna och konverserade glatt med ungdomarna. Vakterna utanför och inne på festlokalerna var bestämda men trevliga och inte alls provocerande. Inne på krogarna var serveringspersonalen stenhårda med att kolla leg på alla som inte hade åldern inne.

 

Stämningen var mycket god ute som inne och folk var inte "aspackade" utan hade trevligt. Vuxna som ungdomar blandades på ett naturligt sätt. Jag såg inte någon "smuggelsprit". Det som dracks var hederliga systemvaror och andra droger verkade inte vara så populärt.

Att vara ute på stan sent på natten kändes inte alls farligt och man blev inte besvärad av en massa "drägg". Om nu Tranås lyckas att klara av att hålla sprit, droger och nattliv på en "lagom" nivå. Hur kommer det sig att få andra städer kan det? Eller har de flesta redan gett upp?

Jag tror att den "Svenska modellen" med god planering, kontroll och vissa restriktioner passar bäst. Jag är inte en förespråkare för ett fullständigt drogfritt samhälle. Men jag tycker inte att vi kan låta allt bara spåra ur. Nej, fram för mer av den "Svenska modellen", typ Tranås.

 

 


 
 
 

Nyare artikel: 2004-09-11 Motkrafter i Nyköping

Ingen äldre artikel 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Ful design — vem bryr sig?