Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
Griparna
 
 

 
2004-08-30

Text och foto: Hjalmar Granath

Ungdom: Val av motor

Det finns tävlingsserie för 80 cc. Normalt får man börja tävla vid 12 år, men är man riktigt duktig kan man göra en uppkörning för att söka dispens från 10 år. I princip är det tvåtakt som gäller på tävlingar för 80 cc. Det går inte att få ut lika mycket effekt ur fyrtaktarna och de är därmed inte konkurrenskraftiga. Nischen för fyrtaktare på 80 cc är istället själva kombinationen av en speedwaymässig motorkaraktäristik och riktiga tävlingsformer.
 
Exempel 80 cc:
Yamaha tvåtakt
(Robert Klaesson)
 
Det finns inga officiella tävlingsformer mellan 80 cc och 500 cc. Knattar som väljer större motorer än 80 cc gör det mest för att få den rätta speedwaykänslan tack vare motorns bottendrag – alltså är det i praktiken fyrtaktsmotorer som gäller då.
 
Exempel 125 cc:
Honda fyrtakt
(John Lindman)
 
Gemensamt för hojar under 500 cc är att man kör på en relativt liten bana eftersom man annars skulle plåga hojarna för mycket.

Steget till större hoj är vanligtvis stort - till 500 cc och stor bana. Knattar kan träna upp sig på 500 cc men måste vänta tills de blir juniorer (15 år) innan det kan bli tal om tävling.

 

 
 

Nyare artikel: 2004-09-01 Trevligt i Västervik

Äldre artikel: 2004-08-29 Sista hemmamatchen 
Ämnet tillhör eggelse (portalen)
 

Här används Hjapportal — Hjalmars rapportal — portal för rapporter